Selgusid Tartu lastekirjanduse auhinna võimalikud saajad (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nende viie raamatu autorite hulgast selgub 22. aprillil Lapsepõlve auhinna saaja.
Nende viie raamatu autorite hulgast selgub 22. aprillil Lapsepõlve auhinna saaja. Foto: Reprod / Artur Kuus

Tartu linn annab kolmandat korda välja Lapsepõlve kirjandusauhinna, mille võib saada üks möödunud aastal ilmunud laste- või noorsooraamatu autor. Žürii valis auhinna kandidaatideks järgmised kirjanikud koos nende raamatutega: Kätlin Kaldmaa ja «Halb tüdruk on jumala hea olla», Kadri Lepp ja «Poiss, kes tahtis põgeneda», Kairi Look ja «Härra Klaasi pöörane muuseum», Aino Pervik ja «Hädaoru kuningas» ning Reeli Reinaus ja «Kuidas mu isa endale uue naise sai».

Lapsepõlve kirjandusauhinna väljaandmist korraldab Tartu linnaraamatukogu koos mänguasjamuuseumiga. Žürii koosseisu kuulusid Contra juhtimisel Riina Pauklin, Ädu Neemre ja Liis Pallon linnaraamatukogust ning Marge Pärnits mänguasjamuuseumist.

Rangeid valikukriteeriume rakendamata lähtus žürii valiku tegemisel siiski põhimõttest, et raamatus peituv lugu pakuks avastamisrõõmu nii lastele kui ka täiskasvanutele, et kirjaniku mõte oleks väikest lugejat toetav ning et teos oleks kirjutatud ilusas emakeeles.

Contra sõnul oli žürii raske valiku ees, sest esimese hooga saadi kokku 23 kandidaati, kõik väga heade raamatute autorid. Aga muhedates, samas tõsistes ja pingelistes vaidlustes leidis žürii ühise keele ja esiviisiku. Viie hulgast selgub ka laureaat.

Raamatute lühitutvustused

Kätlin Kaldmaa raamatu «Halb tüdruk on jumala hea olla» (Varrak) kohta arvas žürii, et tänapäeva Pipi Pikksukk ei tõsta küll hobuseid ja sajakiloseid rahakohvreid, aga vembud on praegu isegi vingemad.

Kadri Lepa raamatus «Poiss, kes tahtis põgeneda» (Tänapäev) saab põgenemissoov pidevalt uue näo, lisanduvad vaimsed ja füüsilised takistused, aga soov ei kao. Samal ajal on kogu aeg pinge õhus, et äkki põgenemist ei toimugi.

Kairi Look on meister lustakuse peale. Tema «Härra Klaasi pöörane muuseum» (Tallinna keskraamatukogu) viib lugeja niisugusesse muuseumi, kus head pildid ärkavad vaatamisel ellu.

Aino Perviku «Hädaoru kuningas» (Tänapäev) on muinasjutt, mis mõjub uskumatult realistlikult. Žürii arvates on hämmastav, et nii lastepäraselt saab kirjutada poliitikast kogu selle karmuses.

Reeli Reinausi «Kuidas mu isa endale uue naise sai» (Tänapäev) on kaunikesti naljakas näkiliste välimääraja lastele. Aastate eest leseks jäänud isa püüab teismelise tütre abil endale uut elukaaslast leida. Eks ta ole kurb raamat ka, sest jutu sisse on kirjutatud naisi, kes on nii suure kiiksuga, et vaevalt nad endale kunagi mehe leiavad. Aga küllap nad leiavad, kui neil jätkub sama palju kannatlikkust ja häid abilisi, nagu selle raamatu tublil meestegelasel.

Võitja selgub 22. aprillil

Esimese Lapsepõlve kirjandusauhinna sai kahe aasta eest Kairi Look ja teise pälvis aasta tagasi Andrus Kivirähk.

Kolmas laureaat kuulutatakse välja ning antakse talle auhind üle raamatu ja roosi päeva eel, 22. aprillil kell 12 Tartu mänguasjamuuseumi Teatri Kodus. Auhinna kätteandmine on osa kirjandusfestivali Prima Vista raamatu ja roosi päeva programmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles