Põltsamaa sillamure saab lõpuks lahenduse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sild ja hüdroelektrijaam Põltsamaa kesklinnas.
Sild ja hüdroelektrijaam Põltsamaa kesklinnas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kaksteist aastat on Põltsamaa linn teinud rahataotlusi ja palunud abi nii maanteeametilt kui ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt, kuid vastus on olnud alati üks: sild kuulub omavalitsusele ja linn saagu selle remondiga ise hakkama. Hüüdja häält on lõpuks kuulda võetud ja on lootus, et Kesk-Eesti üks tähtsamaid jõeületuskohti saab korda juba tänavu.

Pärast kooliaasta lõppu

Põltsamaa kesklinnas asuv paisuga sild on ainus, kustkaudu pääseb linna piires autoga üle jõe. Teisele poole jõge saab veel viis-kuus kilomeetrit Tallinna-Tartu maantee kaudu ringi sõites. Kolmas lähikonna jõeületuskoht asub Kamaris, ent sealtkaudu teisele kaldale jõudmine on rohkem hädavariant.

Silla üha halvenev seisukord pole kellelegi saladuseks, sestap on kunagi Tallinna-Tartu maantee osaks olnud sillal juba aastaid massipiirang 30 tonni, rääkis Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots. Samal ajal käib lisaks lokaalsele liiklusele sillast üle ka aktiivne autosõit Viljandi, Pärnu, Tartu, Jõgeva ja Jõhvi poole. Raskem transiit suunatakse kesklinnast siiski mööda.

Ainus rahasüst, mis linnal õnnestus silla ümbruse tarbeks saada, oli keskkonnahoidu, ja mõni aasta tagasi valmis kalatrepp.

Lõpuks õnnestus linnal remondiks raha saada Euroopa regionaalarengu fondist piirkondliku konkurentsivõime meetmest. Ehituse maksumuseks on hinnatud 758 582 eurot, millest eurotoetus moodustab 644 795 eurot ning omafinantseeringuna tuleb linnal tasuda 113 787 eurot. Et see sild on terve piirkonna majandusliku elujõu säilimiseks ülioluline, seda mõistsid ka rahastajad.

Ehkki välja kuulutatud ehitushankele teevad firmad alles pakkumusi, loodab linnavalitsus tööd alustada pärast jaanipäeva, mil kooliaasta lõppenud ja asutustes algavad puhkused. Sild jääb plaanide kohaselt täielikult suletuks kolmeks kuuks. «Kui remontida silda nii, et autoliiklus jääks avatuks, võtaks remont lihtsalt palju kauem aega,» põhjendas Aiaots.

Remondi käigus eemaldatakse jõelt kogu sild kuni kandepostideni. Postid on hästi säilinud ja neid vahetama ei hakata. Küll aga valatakse uued kandetalad ja sillaplaat. Valmib ka uus sillapiire ning tänavavalgustus. Kõigi töödega tahetakse valmis jõuda 30. novembriks.

Võtab laenu

Lisaks sillaremondile tahab linn remontida teekatet kesklinna suunduval Pajusi maanteel, mis ühendab Põltsamaa silla juures asuvat ringteed Tallinna-Tartu maanteega. Ringtee kate sai mullu uuendatud. Pajusi maantee teelõik on meeri sõnul väga kehvas seisus. Remondi jaoks võtab linn 600 000 eurot laenu. Ehitusprojekt valmis möödunud nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles