Piirissaare päästehoonet tahab ehitada kuus firmat

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaarele Tooni külla kavandatava päästehoone eskiis.
Piirissaarele Tooni külla kavandatava päästehoone eskiis. Foto: Piirissaare Vabatahtlik Tuletõrje Selts / OÜ Visioon Projekt

Täna avas Piirissaare Vabatahtlik Tuletõrje Selts depoohoone ehituse riigihanke pakkumused ning tuvastas, et ehitusettevõtete pakkumused jäävad vahemikku 120 000 kuni 226 000 eurot.

Uus päästemaja ehitatakse Tooni külla vallamaja ja PPA hoone lähistele. Tooni küla asub saare kõrgema osa keskel, kahe ülejäänud küla – Saare ja Piiri – vahel. Mõlema küla keskusse on Tooni külast maad veidi üle poole kilomeetri.

Seltsi juhatuse liige on Juri Hrabrov tõdes, et pakkujate seas on ka tuntud ehitusfirmasid. Esialgu hindavad aga seltsi liikmed kõiki pakkumusi ning kontrollivad, kas need vastavad hanke tingimustele, seejärel valitakse välja parim. Depoohoone tahab selts valmis saada võimalikult kiiresti.

Esimene komandohoone ehituse hange läks lörri, kuna pakkumustes soovitud summad osutusid suuremaks piirissaarlaste võimalustest. Ehituseks suurema osa rahast eraldas siseministeerium väikesaarte elukeskkonna arendamise programmi kaudu. Saadud 130 000 eurole lisaks tuleb tasuda omaosalus. Hrabrov rõõmustas, et uue hankega tulnud pakkumusi vaadates peaks maja valmis saama küll.

Lisaks ehitusele tahab selts juurde soetada ka päästetehnikat. «Näiteks ATVst on soisel saarel puudus,» tunnistas ta. Tema kirjelduse järgi ei pääse suure masinaga igal pool muretult liikuma. Sestap ongi tarvis sellist masinat, mis pääseks vee tankimiseks veekogu äärde. ATVga koos tahab selts osta ka haagise, millel oleks peal 300-liitrine pumpadega varustatud paak.

Muu varustus on seltsil Hrabrovi sõnutsi suuremalt jaolt olemas. Pärast suurpõlenguid anti neile siseturvalisuse projekti kaudu näiteks 44 uhiuut tuletõrjevoolikut. Ka elektrigeneraatorid on nüüd olemas, et valgustada sündmuskohta.

Eriti aktuaalseks kujunes päästevõime parandamise küsimus saarel mullu suvel, mil oli kaks laastavat tulekahju. Vabatahtlikele päästjatele uue hoone ehitus oli kavas aga juba enne põlenguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles