Konverentsil tulevad vaatluse alla Jüri Kuke saatus ja lähiajaloo tähised (3)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kuke hauakivi Halliste kalmistul.
Jüri Kuke hauakivi Halliste kalmistul. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Langenud vabadusvõitleja päeva tähistatakse seekord konverentsiga Tartu ülikooli muuseumi valges saalis 26. märtsil kell 12. Konverentsil kõnelejad keskenduvad vabadusvõitlejast teadlasele Jüri Kukele, kes õppis ja töötas Tartu ülikoolis aastail 1958-1979 ning hukkus Vologda tapivanglas 27. märtsil 1981.

Ürituse ühe korraldaja Rein Vanja teatel väärivad vabadusvõitleja päeva eel esiletõstu ka 30 aasta eest toimunud esimene avalik protestimiiting pealinna Hirvepargis ja organisatsiooni Vaba-Sõltumatu Noortekolonn Nr 1 asutamine Võrus, samuti Läänemaa Vabatahtlike Jäägerkompanii loomine 25 aasta eest.

Neid ja teisigi sündmusi meenutavad konverentsi ettekanded, millest kõigil on võimalik eeloleval pühapäeval osa saada. «Muuseas tuleb juttu ka meie lähiajaloo vähem teada tähisest, nagu seda on näiteks peaminister Winston Churchilli otsus jätta Balti riigid NSV Liidu koosseisu, millest just tänavuse märtsikuu algul möödus 75 aastat,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles