Tartumaal Lähtel läheb suvel ehituseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartu vallale kuuluv Raadi Sihtasutus kuulutas sel nädalal välja riigihanke, mille võitja ei ehita mitte ainult üht maja, vaid lausa kaks. Lähte kool saab tööde käigus juurde õpilaste majutuskohti ning tuliuue tööõpetusmaja.


Põhjus on selles, et KOIT 1 meetmest saadud eurotoetust võib kasutada vaid ühe hanke tarvis. Nii saabki konkursi võitja ehitada tegelikult kaks maja, rääkis Raadi Sihtasutuse juhatuse liige Jüri Reinpõld.

Ehitusettevõtete pakkumisi ootab Raadi Sihtasutus kuni 8. aprillini. Eeltöödega tahetakse alustada maikuus, ehitus ise algab tõenäoliselt juuli alguses.

Oktoobriks valmis

Õpilaskodu praeguse hoone maht jääb uuendustööde käigus samaks, oluliselt muutub aga sisu. Kuna koolimaja on kitsas, asuvad praegu ühiselamus ka abiruumid, tööõpetuse klass ja keelteklassid. Eluruumid asuvad maja teisel korrusel ning ööbimiskohti on 48.

Lähte ühisgümnaasiumi direktori Üllar Loksi sõnul tähendaks 48 õpilase majutamine praegustesse ruumidesse seda, et noortel tuleks elada neljakaupa toas. Praegu elatakse sõltuvalt tubade suurusest koos siiski kahe-kolmekesi.

Uue ruumilahendusega hakkavad õpilased elama toas kahekaupa ning siis mahub neid majja ära juba 84. Valmis peab õpilasmaja olema 30. oktoobriks.

Ehituseks on ette nähtud 25 miljonit krooni (ligi 1,6 miljonit eurot), millest euroraha moodustab 10,3 miljonit krooni (658 000 eurot) ning ülejäänu tuleb Tartu valla eelarvest.

Sellest summast kaks kolmandikku kulub aga päris uue tööõpetusmaja rajamiseks. Tegelikult tulevad 2087-ruutmeetrise kasuliku pinnaga uhiuude majja peale tüdrukute ja poiste tööõpetusklasside ka raamatukogu, keelteklassid ning autoõpetuse klass ja garaaž.

Raamatukogu on praegu pressitud ühte klassi, tõi direktor näite.

Tööõpetusmaja ehitus algab pärast ühiselamu valmimist amortiseerunud vana puidust hoone lammutamisega. Uus maja peab valmis olema 2012. aasta oktoobris.

Kolmandik mujalt

Loksi kinnitusel vajab kool majutuskohti hädasti juurde. Ruumipuudus ühiselamus on tekitanud absurdse olukorra, kus vastuvõtt gümnaasiumiastmesse ei käi mitte kandidaadi tubliduse alusel, vaid selle põhjal, kas noor inimene vajab ühiselamukohta või mitte.

Mullu sügisel ei saanud kool just seetõttu kõiki soovijaid vastu võtta. «Õnneks ei olnud neid palju. Vaid neljale-viiele soovijale tuli ära öelda,» märkis Loks.

Lähte koolis õpib 430 last, kellest 140 on pärit väljastpoolt Tartu valda. Enim peibutavad noori Lähtele süvendatud õppesuunad meedia, tehnoloogia ja ühiskonnateaduste vallas.

Üsna paljud külalisõpilastest on pärit naaberomavalitsustest: Tabivere vallast ja Tartu linnast. Kaugemad tulijad on aga koguni saartelt ja Tallinnast. «Eestis pole ühtegi maakonda, kust meil õpilasi ei oleks,» märkis direktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles