Euroopa noored vaevad keerdküsimusi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval hakkavad eri riikidest pärit tudengid ja gümnaasiumiõpilased koostama Tartus dokumente, mis jõuavad lõpuks Euroopa Parlamendi Eesti esindajate kätte.


Teemad, mida Euroopa Noorteparlamendi Eesti sessioonil käsitletakse, on suured ja keerukad: milline peaks olema Euroopa Liidu poliitika suhetes Venemaaga, kas Euroopa kasutab Hiina odavat kaupa ära oma hüvanguks, kuidas tagada internetis sõnavabadus ning samal ajal ka turvalisus jpm.

Põhjalikult arutatakse läbi kaheksa teemat. Ürituse peakorraldaja Joosep Vimm organisatsioonist Tegusad Eesti Noored rääkis, et iga teema jaoks luuakse komitee ning kõik osalevad noored on juba saanud põhjalikud teabematerjalid, mis tutvustavad tagapõhja.

Abiks on ka iga teemaga hästi kursis eksperdid, kes aitavad komiteesid siseinfoga ning avaldavad arvamust varem arutatu kohta.

Aega on neil resolutsioonide väljatöötamiseks kaks päeva.

Sessioon algab laupäeva lõuna ajal ülikooli peahoones piduliku avamisega ning pühapäeva õhtul sõidetakse rongiga Tallinna, kus üritus lõppeb teisipäeval basseinipeoga.

Joosep Vimmi sõnul on osalevad noored peamiselt Eestist pärit.

«Me pöörasime eriti tähelepanu just vene koolide õpilaste kutsumisele, sest sessioonil käib kogu töö inglise keeles ja kõik on seetõttu võrdses olukorras,» rääkis ürituse peakorraldaja.

Kaasatud on aga ka välisdelegatsioonid, külalisi tuleb Soomest, Lätist ja Ukrainast. Osalema oodatakse umbes 150 noort.

Euroopa Noorteparlament

• Euroopa Noorteparlament (ENP) on katusorganisatsioon, mis teeb aastas kolm üleeuroopalist 250 osalejaga istungjärku.

• Tegusad Eesti Noored (TEN) kui ENP ametlik esindaja Eestis korraldab igal aastal üleriigilise Eesti sessiooni, kus arutatakse inglise keeles välisdelegatsioonide osavõtul Euroopas ja maailmas olulisi teemasid.

• Eesmärk on viia noori kurssi demokraatliku otsustusprotsessiga ja ühtlasi suurendada  nende aktiivsust Euroopas olulistel ja aktuaalsetel teemadel kaasa rääkimisel.

• Silmapaistvaimad noored saadab TEN rahvusvahelistele, regionaalsetele või teiste riikide rahvuslikele sessioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles