Tartu vallavanemat Aivar Soopi süüdistatakse korruptsioonis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Soop.
Aivar Soop. Foto: Sille Annuk

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse üldmenetluse korras kriminaalasja, milles Tartu vallavanemale Aivar Soobile on esitatud süüdistus toimingupiirangu rikkumises suures ulatuses.

Süüdistuse järgi sõlmis Tartu vallavanem ajavahemikul 14. aprill 2013 kuni 11. juuni 2015 tehinguid sihtasutusega Emajõe Jõeriik, mille nõukogu liige ta ise on. Selliste tehingutega võttis ta Tartu vallale rahalisi kohustusi üle 100 000 euro eest Emajõe Jõeriigi huvides.

Lisaks süüdistatakse vallavanemat selles, et ta aastail 2013 ja 2014 tankis ebaseaduslikult oma isiklikku sõiduautosse ja kanistritesse üle 200 euro eest talle Tartu valla poolt usaldatud kütust.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Marge Püssi sõnul on äärmiselt kahetsusväärne kui inimene, kellele on usaldatud kogukonna raha kasutamine, ei pea selle kasutamisel kinni seadustest. «Sellist käitumist ei ole võimalik õigustada ning selliste kuritegude menetlemine ja kohtusse saatmine on prokuratuuri jaoks prioriteetne,» ütles ta.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul tuleb omavalitsuste esindajatel väga kriitiliselt suhtuda otsustesse, mis puudutavad maksumaksja raha kasutamist.

«Avalikku ülesannet täitev ametiisik, sealhulgas omavalitsuse juht, peab hoiduma selliste otsuste, toimingute ja tehingute tegemisest, mis toovad kasu kas talle endale või pereliikmetele ja tuttavatele. Huvide konfliktsituatsioonides tuleb ametiisikul end otsustest taandada, et tagada erapooletu ja aus asjade edasine kulg. Enda suhtes tehtavast tehingu või otsusega seotud keelust üleastumine võib lisaks avalikkuse pahameelele ja umbusaldusele tuua kaasa kriminaalmenetluse,» lisas Ombler.

Tartu maakohtus algab kriminaalasja kohtulik uurimine käesoleva aasta oktoobris. Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius ütles, et kuna seadusest tulenevad piirangud kehtivad ainult süüdimõistetud isikute suhtes, võib Tartu vallavanem seni oma ametipositsioonil jätkata. Samuti on tal lubatud kandideerida 2017. aasta kohalikel valimistel. 

Tartu Postimees on täna korduvalt püüdnud nii telefoni kui ka kirja teel Aivar Soobiga ühendust saada, kuid seni pole kõnedele ega kirjale vastatud.

Aivar Soop sai kahtlustuse 2015. aasta oktoobri lõpus. Siis otsis keskkriminaalpolitsei läbi Tartu vallamaja.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust tegi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning seda juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles