Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Metsandusettevõtja avas männilinnas restorani

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Elva Waksali restorani atmosfäär on inspireeritud kunagise kuurortlinna ajaloost ja linnaga seotud inimestest. | FOTO: Margus Ansu

Elva linnavalitsus alustas toitlustaja otsimist ajaloolisesse vaksalihoonesse juba möödunud aasta talvel. Paraku kukkus esimene konkurss läbi, sest linna soovitud hind – 8 eurot ruutmeetri eest – oli ilmselt liialt krõbe ja huvilisi ei leidunud.

Teisel enampakkumisel vähendas linn hinda poole võrra ning see tõi kohale kolm kandidaati. Konkursi võitis OÜ Restoran Waksal, mille omanikeringi kuuluvad Aivo Johanson ja Holger Berg.

Omaniku ja koka unistus

Neist esimene on elvalaste hulgas laiemalt tuntud kui metsandusettevõtja. Johansoni enda sõnul on aga toidutegemine olnud talle kogu aeg tõsine hobi. «Mulle on toidutegemine kodus alati meeldinud ja eks oma söögikoht on olnud ka väike unistus,» põhjendas Johanson, miks ta otsustas toitlustusäris tõsisemalt kätt proovida.

Oma idee elluviimiseks sai ta julgust ka Elva kodukohvikute päevast, mis on aasta-aastalt muutunud aina populaarsemaks.

Möödunud esmaspäeval esimesi kliente võõrustanud restorani menüü on Johansoni sõnul kvaliteetne ja tänapäevane. «Nii palju kui vähegi võimalik, üritame propageerida ja kasutada kohalikku toorainet. Kuigi kevadel on see mõneti raskem,» lausus ta.

Restorani menüüs on traditsioonilisi toite, kuid need kõik on tehtud omas võtmes. Nii saab tellida näiteks täht­aniisi ja porgandikreemiga pardifileed või hoopis vürtsikat tomatisuppi krõbeda peekonipuruga. Pearoogade hinnad jäävad vahemikku 6–15 eurot.

Restorani menüüst leiab traditsioonilisi toite, kuid need kõik on tehtud omas võtmes.

Waksali toitude eest vastutavad kokad Lauri Suits ja Rainer Rehema on mõlemad töötanud varem mitmes Tartu söögikohas.

Viieaastase kokastaažiga Rehemale on Waksal tema sõnul enda proovilepanek: «See on esimene kord, kus ma saan teha kõike algusest peale ise. Täiesti nullist. Sellest unistab iga kokk.»

Kui Tartus räägitakse juba aastaid kokkade defitsiidist, siis Johansonil ei olnud meeskonna komplekteerimisega suuri raskusi. «See ei olnud üldse keeruline,» lausus ta.

Johanson nentis, et koostöö tekib ikka nendega, kellega mõtted ühtivad. «Meil tekkis kohe sünergia ja hakkasid tulema ideed,» rääkis ta. «See koht on kokkadele väljund. Meil on kindlasti natukene vabamad käed kui suuremates kohtades. Keegi piiranguid ei pane ja kõik, mis köögist välja tuleb, on kohapeal tehtud.»

Praegu töötab Waksalis kuus inimest, kuid ilmselt tuleb töötajaid peagi veidi juurde võtta. «Meie meeskond kujuneb selliseks, et kõik, kes on ees saalis, on suutelised ka köögis olema,» sõnas Johanson.

Sisseelamise aeg

Tuleviku suhtes on ta optimistlik: «Me ei tee seda äri pärast. Kõik meie töötajad on oma ala fanaatikud. Ma usun, et ausat toitu osatakse hinnata ja kliente jagub.»

Uus söögikoht on avatud kuus päeva nädalas. Praegu toimetatakse veel nii-öelda sisseelamisrežiimil ning söögikoha ametlik avamine jääb aprillikuusse.

Tagasi üles