ERMi kõrgeilt riiuleilt teoseid kätte ei saa

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui riiuleisse asetatud raamatuid eemalt vaadata, tekib neist sümbol, mis meenutab Eesti Rahva Muuseumi logo.
Kui riiuleisse asetatud raamatuid eemalt vaadata, tekib neist sümbol, mis meenutab Eesti Rahva Muuseumi logo. Foto: Sille Annuk
  • ERM teeb uues majas algust oma kogude avamisega

Eesti Rahva Muuseumis täna avatud raamatukogu avaldab muljet suurtesse kõrgustesse ulatuvate seinariiulitega. Kuidas küll lugeja sealt lae alt raamatuid kätte saama ulatub, kui isegi trepp nii kaugele ei küüni?

ERMi direktor Tõnis Lukas vastas naerdes, et eks ta töötajad ole need sinna asetanud tõstukit appi võttes ning et käeulatusest väljas olevatel riiulitel seisvad enamasti korduseksemplarid, mis igapäevase teenindamise alla ei kuulu. Niisugune sein on pigem dekoratsioon.

Lukas jätkas, et nende raamatukogu teenindussüsteem on nüüd muutunud sama moodsaks nagu igal pool maailmas: kõik raamatud on kiibistatud ning lugemissaalist nendega ilma lärmi tekitamata välja jalutada pole võimalik.

Lukase meelest on tänane päev oluline veel seetõttu, et kui seni on muuseum oma uues hoones saanud külastajaile olla näituste pakkuja, siis nüüd on astutud esimene samm kogude avamise teel.

Edaspidi avanevad ka arhiivid, mis peagi saavad uues kohas süstematiseeritud, ning lõpuks, 2019. aasta alguseks, avatakse esemekogud, millest uurijail on võimalik põnevaid uurimisobjekte saali välja tellida.

«Me ei soovi olla ainult näitusemaja või tähtsate sündmuste korraldamispaik, me soovime olla avatud kui muuseum-teadusasutus," lisas direktor.

ERMil on ligi 50 000 raamatut, mille hulgast leiab leiab etnoloogia, etnograafia, antropoloogia, folkloristika ja kultuuriloo kirjandus. Leiab muudegi valdkondade teoseid, aga juhuslikumalt, ning näiteks siis, kui need on esindatud mõnes konkreetses kollektsioonis.

Liphartide raamatukogu on klaasrõdu taga üleval. / Sille Annuk
Liphartide raamatukogu on klaasrõdu taga üleval. / Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

ERMis on näiteks Liphartide suguvõsa raamatukogu üle 2000 köite ning need teosed on suure lugemissaali teises seinas kõrge rõdu taga näha. Kui vaja, pääseb sinna huviline ligi. Liphartide kogus on valdavalt Raadi mõisast pärit raamatud, mille Tartu ülikooli raamatukogu kinkis Eesti Rahva Muuseumile uue maja avamise puhul.

Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas ja Eesti kirjandusmuuseumi direktor Urmas Sutrop. / Sille Annuk
Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas ja Eesti kirjandusmuuseumi direktor Urmas Sutrop. / Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

ERMi raamatukogus allkirjastasid täna koostöölepingu Eesti Rahva Muuseum ja Eesti kirjandusmuuseum. Samuti peeti seal konverents, kus tehti ülevaade Eesti Rahva Muuseumi ja kirjandusmuuseumi teadustöödest ning kus viibisid ka teaduste akadeemia juhatuse liikmed, kes majas koosolekut pidasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles