Enriko Talvistu: millele tasuks kulutada 32 miljonit?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Kristjan Teedema

Eesti Laulu kontsertsõude ja Eurovisioonihulluse kõrval unustas siinne meedia ära maailma muusikakultuuri suursündmuse, Pierre Boulezi nimelise kontserdisaali avamise Berliinis Unter den Lindeni ooperimaja taga, endises, 1951. aastal püstitatud ilmetus, veidi stalinistlikus laadis teatri laohoones.

Argentiina-juudi päritolu pianist ja dirigent Daniel Barenboim ja palestiina-ameerika päritolu kirjandusteoreetik Edward Said asutasid juba kaks kümnendit tagasi Barenboim Saidi instituudi, mängimaks koos euroopalikku ja aasialikku klassikat ning õpetamaks mõlemast kultuuriruumist pärit noori interpreete. 

Õppehoone (konservatoorium) vajas ka saali, milleks alustati neli aastat tagasi projekteerimist. Arhitektiks palus Barenboim juba varem kontserdisaalide ja muuseumidega kuulsust kogunud juudi-kanada juurtega staari Frank O. Gehry. Kõlakujundajaks kutsuti jaapanlane Yasuhisa Toyota, maailma säravaim akustikainsener. Sündis täiesti uudse ja ainulaadse akustikaga saal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles