Ene Ergma Peeter Tulvistest: ta oli sõber ja suurepärane rektor

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Tulviste (paremal) ja Ene Ergma olid pinginaabrid riigikogus.
Peeter Tulviste (paremal) ja Ene Ergma olid pinginaabrid riigikogus. Foto: Peeter Languvits

«Hea sõbraga ei pea sa olema kogu aeg koos, kuid kui me kusagil jälle kokku saime, oli meil teineteisele alati palju põnevat rääkida,» meenutas Ene Ergma täna meie seast lahkunud akadeemik Peeter Tulvistet.

Ergma sõnul sai ta Tulvistega tuttavaks Moskva ülikoolis õppides. «Sealse ülikooli võlu oligi selles, et kõik eestlased hoidsid seal tihedalt ühte. Ja ka teised baltlased.» Ühist õpingute aega Tulviste ja teiste eestlastega peab Ergma väga toredaks ajaks oma elus.

Hiljem ülikoolis oli Tulviste särav isiksus, kes kasvatas üles terve psühholoogide koolkonna, leidis Ergma. Samuti oli ta tema sõnul särav isiksus ülikooli rektorina. Tema rektoriks oleku aeg sattus nimelt ajale, mil Tartu ülikool tuli üles ehitada nõukogudeajast erinevana ja Tulviste sai sellega Ergma hinnangul suurepäraselt hakkama. 

«Olen mõelnud, et Tartu ülikooli rektori tähtsus on Eestis sama suur kui presidendil,» märkis Ergma ja tõdes, et ülikooli eesotsas peab olema tõeline esindusfiguur. Tulviste kandis selle figuuri Ergma arvamuse järgi suurepäraselt välja.

Tulviste ja Ergma olid hiljem ka parteikaaslased (IRL) poliitikas ja pinginaabrid riigikogus. «Ta oli intellektuaal, väga laia silmaringiga ja suurepärase huumorimeelega. Seda on raske uskuda, et teda enam ei ole...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles