Linnamuuseumis võetakse luubi alla keskaegsete jäätmekastide põnev praht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulus Tartu jäätmekastist pärit plokkflööt.
Kuulus Tartu jäätmekastist pärit plokkflööt. Foto: Margus Ansu

Täna kell 17.30 peab Tartu ülikooli vanemteadur Andres Tvauri Tartu linnamuuseumis loengu «Tartu jäätmekastide uurimisest, plokkflöödist rääkimata». 

Loengus tuleb juttu Tartu jäätmekastide tähtsusest ja erilisusest. Jäätmekastides on säilinud mitmed esemed, mida muidu leitakse üliharva, nagu näiteks taimejäänused, tekstiilide katked või näitusel eksponeeritud vahtrapuidust plokkflööt.

Jäätmekastileidude kasutamisaega aitab täpsustada kasti seinapalkide vanusemäärangu võimalus puidu aastarõngaste põhjal. Seetõttu on jäätmekastide ehitusaeg vahel koguni aasta täpsusega teada. Loengus tuuakse näiteid viimase kümmekonna aasta jooksul Tartus uuritud jäätmekastidest, muu hulgas neistki, mis avastati läinud suvel Lutsu 12 uue korterelamu ehitusel. 

Loeng on osa näituse «Ajaloo prügikastist ajalukku. Jäätmed, teadus ja äri keskajast tänapäevani» programmist.

Järgmised näitusega seotud loengud:

16. märtsil kell 17.30 peab Eve Rannamäe (TÜ) loengu «Linnaloomadest ja kondiraiumisest. Arheoloogiliste loomaluude uurimis- ja tõlgendusvõimalused».

22. märtsil kell 17.30 räägib Ragnar Saage (TÜ) teemal «Metallivalamine Tartus muinas- ja keskajal».

Lisaks sellele toimub 29. märtsil kell 17.30 kuraatoritund, kus kõnelevad Arvi Haak (Tartu linnamuuseum) ja Riina Rammo (TÜ) luksusest, siidist ja naistepunast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles