Põltsamaalased toetasid ühinemist vallaga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurimad muudatused hariduspõllul toimuvad sel sügisel Põltsamaa vallas
Suurimad muudatused hariduspõllul toimuvad sel sügisel Põltsamaa vallas Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu valimise päeval küsisid Põltsamaa linn ja vald kohalikelt elanikelt, mida arvavad nad kahe omavalitsuse liitumisest. Tulemus oli üllatav.


Nimelt toetas omavalitsuste liitmist tervelt 75 protsenti linna elanikest, vallas jäid aga peale ühinemise vastased. Arvamuste vahekord jäi vallas lõpuks protsentides 56:44 liitumise vastaste kasuks.

Põhjused, miks läheb kahe omavalitsuse elanike arvamus liitumisküsimuses lahku, on Põltsamaa linnapea Jaan Aiaotsa hinnangul erinevad. Osa kardab, et kaob side omavalitsusega, teised pelgavad, et linna vajadused hakkavad valla omade üle domineerima. Ka seda on inimesed öelnud, et nad ei tunne linna juhte, märkis Aiaots.

Meer ise pooldab kindlasti ühinemist, leides, et ressursse saaks üheskoos tõhusamalt kasutada. Ametnike arvu suurt vähendada ei saa ja sealt ei ole kokkuhoidu oodata. Küll aga tugevneks Aiaotsa arvates omavalitsus ja paraneks pakutavate teenuste kvaliteet.

Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson usub aga, et küllap on maainimesed ühinemisküsimused rohkem läbi mõelnud ning seetõttu ka toetus liitumisele väiksem.

Maainimest paneb muretsema, kuidas saab korraldatud ühistransport, kas teid ikka lükatakse lumest puhtaks, rääkimata koolivõrgust või sotsiaalhoolekandest. «Linna jaoks ei muutu tõesti suurt midagi,» nentis Tõnson.

Tõnsoni sõnul tuleb kõik liitumise tahud läbi kaaluda ning mõelda ka riiklike teenuste pakkumisele. Praegu ei saa kohapealt näiteks haigekassa või pensioniameti teenuseid. «Üks pluss üks ei ole eesmärk,» sedastas vallavanem, andes mõista, et tulemus peaks olema enamat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles