Leedu päevad toovad nädala jooksul kultuuri ja arutelusid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu ja Eesti lipud.
Leedu ja Eesti lipud. Foto: Erakogu

Tänasest 9. märtsini toimuvad Tartu ülikoolis järjekordsed Leedu päevad. Programm algab täna, 2. märtsil kell 18 loodusmajas leedu kultuuri õhtuga, kus on võimalik nautida leedu rahvatantse, harjutada polüfoonilist lauluvormi sutartinės ning meisterdada kuulsat leedu rahvustoitu tsepeliine.

Leedu Vabariigi aukonsul professor Birute Klaas-Lang märkis, et Leedu päevade tähistamine on seotud ühelt poolt Leedu taasiseseisvumise aastapäevaga, teiselt poolt püütakse tuua Leedut lähemale tartlastele, eriti Tartu ülikooli töötajatele ja üliõpilastele, nii akadeemiliselt kui ka kultuuriliselt.

Programmis on ka kaks filmiõhtut. Tuleval esmaspäeval, 6. märtsil kell 18 saab ülikooli peahoones vaadata dokumentaalkaadritega ilmestatud tõsielul tuginevat mängufilmi «Mes dainuosim» («Meie laulame / We Will Sing», 2015, režissöör Robert Mullan). Teine filmiõhtu leiab aset 8. märtsil kell 18, samuti ülikooli peahoones. Kavas on film «Vilniaus getas» («Vilniuse geto /Ghetto», 2006, režissöör Audrius Juzėnas). See põhineb tõsielusündmustel võitluses ellujäämise nimel, aga räägib ka armastusest ja vihkamisest Vilniuse juudi getos teise maailmasõja päevil.

Eeskätt lastele on mõeldud aga 7. märtsil kell 10.30 linnaraamatukogu lasteosakonnas algav muinasjutuhommik, kus leedu lastekirjaniku Lina Žutautė «Kake Make» sarja raamatuid tutvustavad tõlkija Tiina Kattel ja kirjastus Pegasus. Raamatu peategelane Kornelia (Kake Make) on Leedus sama tuntud kui meie Lotte.

9. märtsil kell 13 avavad Leedu Vabariigi suursaadik Eestis Neilas Tankevičius ja Tartu ülikooli rektor professor Volli Kalm ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži trepigaleriis (Lossi 3 fuajee) Eesti rahvusarhiivi koostatud näituse «Koos iseseisvuse teel» (Eesti ja Leedu suhete taastamine arhiividokumentide põhjal).

Sama päeva õhtul kell 18 algab ülikooli peahoones ingliskeelne diskussioon väärtustest, identiteedist, patriotismist, leedulaseks ja eestlaseks olemisest ning sellestki, kuidas leida tee tagasi kodumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles