Ain Kallis: mulle tundub, et tänavune kevad tuleb keskmisest soojem

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botaanikaaias õitsevad esimesed sinililled.
Botaanikaaias õitsevad esimesed sinililled. Foto: Margus Ansu

Täna algas kevadkuu. Vaadates tagasi kalendaarsele talvele, märkis klimatoloog Ain Kallis, et detsember-jaanuar-veebruar olid küll keskmisest soojemad, kuid samas polnud tegemist millegi erakordsega.

«Ei midagi eriskummalist – selliseid soojasid talvesid on varemgi olnud, isegi soojemaid. Aga igal talvel on oma nüansid, seda muidugi,» tõdes Ain Kallis.

Ta täpsustas, et talvekuude keskmiseks temperatuuriks mõõdeti Tartus -2,1 kraadi, mis tähendab seda, et tegemist on viimase 151 aasta soojuselt 16. talvega. Vahetult tänavuse talve ees 15. kohal on mullune talv, kui keskmiseks temperatuuriks mõõdeti -2,0 kraadi.

Sooja talve põhjal julgeb Ain Kallis arvata, et ka kevad tuleb keskmisest soojem ning saabub varem. «Sest üldiselt on pigem nii, et kui talv on olnud külm, on ka kevad jahe ning kipub vinduma,» ütles ilmateadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles