Pildid: laulu- ja tantsupeorahvas lustis vastlapäeval

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui veel vastlapäeva hommikul kattis Tartus maapinda mõne sentimeetri paksune lumekiht ja õhutemperatuur püsis libedust tekitava null kraadi ümber, siis otsekui tähtpäeva kiusamiseks küttis ilmataat õhutemperatuuri lõunaks rohkem kui seitsme kraadi peale ning tibutanud vihm viis lume mitte enam tundide, vaid lausa minutitega.

Pärastlõunaks polnudki Tartus enam järel just palju kohti, kus vastlaliugu teha. Veel ehk Tähtvere spordipargi nõlval ja Eesti Rahva Muuseumi juures asuvas Tartu lumepargis. Selles viimases kogunesid täna vastlaliugu laskma Emajõelinna laululapsed ja rahvatantsijad, kes valmistuvad suviseks laulu- ja tantsupeoks.

Laulu- ja tantsupeo juhataja Aet Maatee tutvustas neid rahvuslikke väärtusi, mida peab pidu edasi kandma. Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas rõõmustas, et vähemalt ühes kohaski leidub nii palju lund, et saab vastlaliu ära lasta. Pidupäevaks pani ta enda sõnul selga spetsiaalse vastlaliu laskmise kuue. Tõsi, selle taskust leitud krooniajast pärit mündid näitavad, et vastlaliugu laskma pole Lukas ise viimastel aastatel jõudnud.

Et vastlad on üks väga vana komme, selgus Eesti Rahva Muuseumi töötaja Kaari Siemeri pajatustest. Nii näiteks pidid tüdrukud vastlapäeval vähemalt seitse korda juukseid kammima, et need ikka ilusad oleksid. Kui kanda kommetest midagi üle tänapäeva, siis laua, kus laps oma koolitöid teeb, võiks ta tänasel päeval ära koristada. Siis tuleb  ülejäänud aasta hea, nagu sõnas Siemer.

Sadakond last Karlova koolist ja Miina Härma gümnaasiumist tantsisid, loitsides labajalatantsuga põlema lõkke. Leegid hakkasid kuumutama pada, milles Põltsamaa Felixi esindajad keetsid hernesuppi.

Ja siis hakati tegema seda, mida kõik lapsed algusest peale ootasid – liugu laskma. Tõsi, mitte saani või kelguga, nagu see oli vanasti kombeks. Saani allalükkamine vanasse karjääri rajatud lumepargi järskudest nõlvadest oleks ka arvatavalt liiga ohtlik. Küll aga läksid käiku lumerõngad, mida pargi töötajad laulu- ja tantsupeolistele lahkesti jagasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles