Aprillis tuleb paljudes omavalitsustes korraldada suur rahvaküsitlus, ka Tartus (1)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et valitsus on teinud ettepanekud, missugused seni iseseisvalt jätkata soovinud omavalitsused peaksid naabritega liituma või ühinema, tuleb neis valdades-linnades elanike arvamuse teadasaamiseks korraldada rahvaküsitlus. Tartumaal on vaja rahvaküsitlus korraldada pea kõigis omavalitsustes, ka Tartu linnas, millega on kavas liita Tähtvere ja Luunja vald.

«Loomulikult tuleb rahvaküsitlus korraldada ja inimestelt küsida, mida teiste omavalitsustega liitumisest arvatakse, kuigi seaduse järgi ei ole rahva arvamus siduv,» ütles Tartu linnasekretär Jüri Mölder. «Kõige huvitavam on Luunja tulemus: küsitlusel selgub, kas sealsed elanikud on Tartuga liitumise poolt või vastu, nagu on Luunja vallavõimud.»    

Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev märkis, et aprillis tuleb rahvaküsitlused korraldada peaaegu kogu Tartumaal, ka neis omavalitsustes, kus seda on juba tehtud ning naabritega leivadki ühte kappi pandud. «Valitsus paneb ju pea kõigile siinsetele uutele omavalitsustele veel kellegi juurde,» selgitas ta. 

Valitsus on teinud ettepaneku liita ühinenud Elva vallaga Nõo vald, mis tähendab, et rahvaküsitlus tuleb korraldada peale Nõo valla ka Elva vallaks ühinenud Elva linnas ning Konguta, Puhja, Rannu, Rõngu ja Palupera vallas. Jõgevamaa Tabivere valla liitmine Tartu vallaga tähendab uusi rahvaküsitlusi Tartu, Laeva ja Piirissaare vallas. 

Jõgevamaa Pala valla ja Kallaste linna liitmine seni veel selgusetu nimega ehk kas kohalike soovil Peipsiääre või valitsuse tahtel Kodavere vallaga eeldab peale liidetavate uusi rahvaküsitlusi Vara, Peipsiääre ja Alatskivi vallas. Ainsana ei tule aprillis uusi rahvaküsitlusi korraldada Kastre vallaks ühinenud Võnnu, Mäksa ja Haaslava vallas.

Valitsuse määruse järgi korraldatakse rahvaküsitlused 23. ja 24. aprillil. Möldri sõnul Tartus küsitlusega valimisi kopeerima ei hakata, see oleks ebamõistlikult kulukas. «Detailid veel täpsustuvad, aga suures plaanis teeme küsitluse nagu kaasava eelarve hääletuse, tartlased saavad oma arvamust avaldada elektrooniliselt ja linnavalitsuse infopunktis,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles