Võimas! Tartlased panid pöörlema maailma suurima jääkarusselli (1)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väiksemaid jääkarusselle on Eestis mõnel korral varemgi tehtud, kuid kui talisupluspeo Pingviinide Paraadi korraldajad kuulsid, et soomlased panid liikuma maailma suurima ehk 57-meetrise läbimõõduga jäätaldriku, tekkis tartlastel tahtmine rekord üle lüüa.

Ettevalmistustööd Anne kanalil võtsid tublisti aega ja vaeva. Esmalt tuli ehitada sirkel, et ring ikka ring tuleks. Selleks kruviti 23. veebruaril kokku laudadest jäik konstruktsioon, mille otsa kinnitati uiskudel kelk. Kelgule kruviti omakorda mootorsaag. Lõikamine võis alata. Saag undas ligi paar tundi, enne kui ring jää peal uuesti kokku sai. Paraku selgus, et pika teekonna peale oli konstruktsioon ligi tolli jagu nihkunud ning saetee ei jõudnud kokku.

Hämaruses pakiti asjad kokku ning 24. veebruari hommikul alustati uuesti. Hoolimata öösel valitsenud pakasest ei külmunud päev varem lõigatud pilu väga sügavalt. Lõike kõrvale tehti veel teinegi lõige ja puhastati pilu jäätükkidest.

Keskpäeval alanud talisuplusfestivalil paluti ühel hetkel appi nii ujujad kui ka publik. Jäässe kinnitatud köite ja välja jagatud suusakeppide abil tõmbasid inimesed suure jääketta liikuma. Sündinud oligi maailma suurim jääkarussell, millel läbimõõt 60,4 meetrit ja pindala umbes 2863,8 ruutmeetrit. Kuna jää paksus Anne kanalil ulatub 25–26 sentimeetrini, oli kohapeal pöörlema pandud jääketta kaaluks ligikaudu 715 tonni.

Käima tõmmatud ketas keerles inertsist üsna kaua. Aeg-ajalt tõmbas mõni köiest või tõukas suusakepiga hoogu juurde. Jääkarussell meelitas sõitu tegema sadu linlasi.

Publikule esinemiseks kanali jäävaba basseini kohale slackline'i köie vedanud Tauri Vahesaar kolis hiljem oma lindi liikuvale jäätaldrikule, sest nagu ta ise ütles: võimalust jääkarussellil trikke teha ei pruugi elus rohkem tulla.

Täpse ringi jäässe saagimiseks tuli meisterdada jäik sirkel.
Täpse ringi jäässe saagimiseks tuli meisterdada jäik sirkel. Foto: Risto Mets
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles