Emakeelepäeval selguvad parimad luulekogujad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusmuuseum.
Kirjandusmuuseum. Foto: Ove Maidla.

Tänasel emakeelepäeval kuulutab president Toomas Hendrik Ilves Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis välja selleaastased rahvaluule kogumispreemia laureaadid. Tänukirjade ning meenetega tunnustatakse Eesti Rahvaluule Arhiivi tublimaid kaastöölisi ning parimaid lasteaiapärimuse kogujaid.


Aktusel teeb Kirjandusmuuseumi rahvaluulearhiiv kokkuvõtteid 2010. aasta kogumistööst. Pärimuskultuuri jäädvustamisel on ühtviisi olulised nii vanavanematelt üleskirjutatud muistendid, pajatused teatrielust kui näiteks kirjeldused tänapäeva lasteaialaste rollimängudest Bakuganide ja Hello Kittyga, vahendas Eesti Rahvaluule Arhiivi teade.

Möödunud aastal täienesid Eesti Rahvaluule Arhiivi kogud nii vabatahtlike pärimusekogujate saadetiste, õpilaste ja tudengite töö kui ka teatri- ja lasteaiapärimuse aktsioonide tulemusena. Ühtekokku lisandus üle 8000 lehekülje materjali. Lisaks sellele rohkelt heli- ja videosalvestusi ning fotosid nii vanematel kui kaasaegsetel kandjatel.

Lasteaiapärimuse kogumise võistlus toimus mullu oktoobrist selle aasta jaanuarini. Avatud vastustega küsitluskavale vastas ligi 80 õpetajat-kasvatajat lasteaedadest üle Eesti.

Vastustes kirjeldati lasteaedades peetavaid tähtpäevi ja pidusid, laste mänge, mitmesuguseid ütlemisi, salme ning laste pärimuslikke jutte.

Pidulik aktus algab kirjandusmuuseumis 14. märtsil kell 16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles