Vabariigi aastapäeval kõlavad Tartus erilised kellamängulood

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuenenud kariljon Tartu raekoja tornis.
Uuenenud kariljon Tartu raekoja tornis. Foto: Margus Ansu

Vabariigi aastapäeval on kõik oodatud Tartu raeplatsile kellamängu kuulama. Kellamängu koordinaatori Merle Kollomi teatel on kolm korda päevas võimalik ühe tavapärase pala asemel kuulata veidi pikemat programmi, mis kestab umbes 10 minutit. Muu hulgas kõlab esimest korda uuel kariljonil Eesti Vabariigi hümn.

«Minu ammune soov meie kariljonile seada Gustav Ernesaksa «Mu isamaa on minu arm» on ka nüüd lõpuks teoks saanud ja seda tänu suuremale instrumendile,» kommenteeris Merle Kollom. «Varem ei mahtunud isegi meloodia meie kariljonile ära, rääkimata

Merle Kollom uuenenud kellamängu avakontserdil 28. oktoobril 2016.
Merle Kollom uuenenud kellamängu avakontserdil 28. oktoobril 2016. Foto: Margus Ansu

harmooniat toetavatest saatehelidest.»

Ta lisas, et kuna need on eestlastele väga olulised laulud, mille kõlapilt on kõigil mälusse kinnistunud, on ta seaded teinud suurima respektiga. Lähtuvalt sellest on need üsna minimalistlikud. Kolmest viisist koosnevate programmide kõik palad esitatakse eraldi, palade vahel on 10-15 sekundit pausi.

Eesti Vabariigi 99. aastapäeval, 24. veebruaril on kõigepealt kell 9 kavas «Laul põhjamaast» (Ülo Vinter).

Kell 12 kõlavad Eesti Vabariigi hümn («Mu isamaa, mu õnn ja rõõm», Fredrik Pacius), «Kodumaine viis» (Heino Eller) ja «Mu isamaa on minu arm» (Gustav Ernesaks).

Kell 15 on programmis «Hoia, Jumal, Eestit» (Juhan Aavik), «Kodumaine viis» ja «Mu isamaa on minu arm».

Kell 18 tulevad ettekandele «Hoia, Jumal, Eestit», «Kodumaine viis» ja «Mu isamaa on minu arm».

Viimasena kõlab kell 21 «Laul põhjamaast».

Tartu raekoja tornis avati 34 kellaga kariljon mullu oktoobris. Kellamäng kõlas seal esimest korda 2001. aasta jõululaupäeval, kuid kevadel 2016 algas kellamängu laiendamine: maailma juhtivaimast kellatehasest, Hollandi kuninglikust valukojast telliti juurde 16 kella ja 18 vana kella häälestati parima kõlalise kokkusobivuse saavutamiseks Hollandi tehases ringi. Kellamängu laiendamiseks andsid 2016. aastal oma panuse paljud tartlased ja siinsed organisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles