Enneolematu trükis juhatab Peipsimaal rändajaid poolesaja pühakoja juurde

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Peipsimaa pühakodade teejuht» on ilmunud eesti- ja ingliskeelsena ning soome- ja venekeelsena.
«Peipsimaa pühakodade teejuht» on ilmunud eesti- ja ingliskeelsena ning soome- ja venekeelsena. Foto: Raimu Hanson

Mustvee turismikoda on kirjastanud «Peipsimaa pühakodade teejuhi», millest rändajad leiavad oma huvi rahuldamiseks teavet poolesaja kiriku, palvela ja tsässona kohta. Muinsuskaitseameti andmeil ei ole varem kõiki neid ühendavat trükist välja antud.

«Peipsimaa pühakojad on pealtnäha tavalised sakraalhooned, kaugemalt vaatajale tunduvad kohati natuke lihtsamad ja askeetlikumadki kui kaugemal sisemaal,» on kirjutatud trükise sissejuhatuses.

Ülle Juki koostatud brošüüris on lühidalt kirja pandud pühakodade ajalugu ja eripärad, samuti kontaktandmed ja geograafiliselt täpne asukoht. Need paiknevad Peipsi-Pihkva järve ääres alates Vasknarva prohvet Eelija kirikust ja lõpetades brošüüri kaardile kantud 49. pühakojaga, Saatse püha Paraskeva kirikuga. Koostaja on lisanud iga kiriku, palvela või tsässona teksti juurde vähemalt ühe foto.

«Peipsimaa pühakodade teejuht» on ilmunud eesti ja inglise keeles ning soome ja vene keeles. MTÜ Mustvee Turismikoda sai trükise üllitamiseks 500 eurot programmist «Pühakodade säilitamine ja areng». Projekti rahastas lisaks muinsuskaitseametile ka EAS Peipsiveere programmi vahendusel 4165 euroga. Projekt sisaldas muu hulgas nende trükiste ja Peipsimaa pühakodade tutvustamist turismimessidel.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles