Vabariigi aastapäevaks valmis rukkileivaraamat

Kelly Olesk
, Tartu ülikooli ajakirjandustudeng, Tartu Postimehe praktikant.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu «Eesti Põllumajandusmuuseumi leivajutud» esitlus.
Raamatu «Eesti Põllumajandusmuuseumi leivajutud» esitlus. Foto: Sille Annuk

Reedel esitles põllumajandusmuuseum oma leivateemalist esiktrükist «Eesti Põllumajandusmuuseumi leivajutud». Juba muuseumi saali sisenedes oli tunda mõnusat leiva hõngu. Samuti täitis saali muusika: Ülenurme muusikakooli lapsed esitasid mitmesugustel pillidel Ivo Linna poolt tuntuks lauldud «Taas punab päiksekiirtes pihlapuu». 

Leivaküpsetajad olid toonud raamatu esitlusele kaasa oma rukkileivad, mis igaüks maitses isemoodi. Leiva peale sai määrida muuseumis tehtud maitsevõid ning kõrvale juua teed.

Leivaraamatu idee sai alguse koduleivaküpsetajalt Kadri Kopsolt, kes rääkis põllumajandusmuuseumi direktorile Merli Sillale sellest. Seejärel hakati koguma kodus leiba küpsetajate lugusid. Esiktrükisesse on jõudnud viie kodusküpsetaja lood ja mõtisklused, mis seostub neile leivateoga. Naised räägivad, kuidas leiba teha, millist jahu kasutada ja milliseid lisandeid valida. 

Merli Sild rääkis, et lugude kogumine jätkub ja tulevikus soovitakse kindlasti veel raamatuid avaldada. Leivaraamatus on ka täpne õpetus, kuidas päris rukkileiba õigesti teha. Aga sellest võib leida ka teisi retsepte, näiteks kuidas teha rukkileivast magustoitu.

Hiljem avati samas majas klaasikunstnik Tiina Sarapuu maaeluteemaline näitus «Pikk põld».

TRT02:P / SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS
TRT02:P / SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles