Õlletootja prognoos: pool Eestimaal joodavast õllest jõuab siia Lätist (6)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop Eesti aastakonverentsi laval ilutses täpselt selline kogus alkoholi, mida võib iga piiriületaja ühe päeva jooksul Lätist Eesti vedada.
Coop Eesti aastakonverentsi laval ilutses täpselt selline kogus alkoholi, mida võib iga piiriületaja ühe päeva jooksul Lätist Eesti vedada. Foto: Eili Arula

A. Le Coq'i juht Tarmo Noop prognoosis Coop Eesti aastakonverentsil, et pärast suvist lahjale alkoholile mõeldud aktsiisitõusu tuuakse pool Eestis tarbitavast õllest siia Lätimaalt.

Tema ennustust kinnitavad juba alkoholi müüginumbrite langus Eesti piiriäärsetes kauplustes.

Täna Tartus peetud Coop foorumil rääkisid Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing, Coop Tõrva juhatuse esimees Ilona Leetma, maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu ja A. Le Coq'i juht Tarmo Noop Läti-Eesti piirikaubanduse mõjudest.

Ilona Leetma tõdes, et viimase aastaga on Eesti piiriäärsetes Coop kauplusteketi poodides alkoholi müük poole võrra vähenenud.

Selle fakti peale ei varjanud Marje Josing oma hämmastust: «Ma imestan, et Valga linnas üldse keegi (Eesti-toim)poest enam alkoholi ostab.»

Samas oli Josing kindel, et suvise aktsiisitõusu järgselt hoogustub Lätist alkoholi üle piiri vedamine.

A. Le Coq'i juht Tarmo Noop sõnas, et nende tagasihoidliku prognoosi kohaselt tuleb pärast suvist aktsiisitõusu pool siin tarbitavast lahjast alkoholist Eestisse just lõunanaabrite juurest.

«See ei tähenda, et kõik need inimesed, kes lahjat alkoholi tarbivad, hakkavad ise seda Lätist tooma,» viitas ta hoogustuvale ebaseaduslikule alkoholiärile.

Arutelu ilmestamiseks oli Kvartali konverentsisaali lavale ladustatud seaduslik alkoholikogus, mida üks inimene võib päevas enda tarbeks üle piiri vedada. Kuigi kesvamärjukese ja kangema kraami virn oli üsna aukartustäratav, on maksu ja tolliamet viimase poole aasta jooksul tabanud 13 isikut, kes lubatust suurema alkoholikogusega vahele jäänud.

Kuigi planeeritud aktsiisitõusuga hoogustub ilmselt ka alkoholi üle piiri vedamine, ei looda maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonnajuhataja Urmas Koidu, et nende asutusse tööjõudu juurde palgatakse.

Coop Eesti keskühistu juht Jaanus Vihand teadis rääkida, et juba järgmisel neljapäeval avatakse uus alkoholipood piirilinnas Apes ning plaanitud on uute poodide rajamine ka Ikla piiripunkti lähedale ning piiriäärsesse linna Ruhjasse.

Pikemalt täna Coop foorumil räägitud Eesti-Läti piirikaubandusest saab lugeda esmaspäevasest Tartu Postimehest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles