Napsutajad said päevakeskuse, mis aitab neil kaine püsida

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevakeskuses on spordituba.
Päevakeskuses on spordituba. Foto: Sille Annuk
  • Alkoholisõltuvus algab paraku parimas eas, juba 20. või 30. eluaastais.

Täna  on Tartu Ülikooli psühhiaatriakliiniku alkoholisõltuvuse häirega patsientide päevaravi osakonnas avatud uste päev, kuhu on oodatud arstid, õed ja teiste valdkondade spetsialistid. Näha saab, milline on uus keskkond, mis aitab neid inimesi, kelle tervist ja elukvaliteeti on alkoholitarvitamise harjumus hakanud kahjustama.  

Enamus alkoholitarvitamise häirega patsiente ravitakse ambulatoorsete vastuvõttude käigus, kuid mõned patsiendid vajavad ravi statsionaarses osakonnas. Aeg, mil patsiendid haiglast koju lähevad, on määrava tähtsusega edasise ravi osas.

Päevakeskuse tuba rühmatööks. /Sille Annuk
Päevakeskuse tuba rühmatööks. /Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Seetõttu ongi psühhiaatriakliinikus avatud päevaravi osakond, kuhu psühhiaatri poolt suunatakse nii statsionaarselt ravilt lahkuvaid kui ka ambulatoorsel ravil olevaid patsiente, kellel on vaja toetavat keskkonda tagasilangusest hoidumiseks.

Kainem ja tervem Eesti

Niisugune päevaravikeskus on üks neist tulemustest, mille nimel on tegutsenud Tervise Arengu Instituudi programm «Kainem ja tervem Eesti» ning mida rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist.

Dr Teelia Rolko /Sille Annuk
Dr Teelia Rolko /Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Psühhiaater Teelia Rolko sõnul on laialt levinud ekslik arusaam, et alkoholisõltuvus on 50. eluaastates kodu, pere ja töö kaotanud inimese probleem. «Tegelikult algab alkoholi kuritarvitamine ja alkoholisõltuvus 20. või 30. eluaastates, mil inimesed on parimas tööeas, neil on veel pered ja kodud. Programmi «Kainem ja tervem Eesti» raames on võimalik alkoholi liigtarvitamist varem avastada ja ravida.»

Päevaravi teenust on uues keskuses võimalik osutada kuni kaheksale sõltuvushäirega patsiendile. Raviteenuseid pakutakse nii alkoholi tarvitamise häirega inimestele kui ka lähedastele, kes soovivad neid selles aidata.  Päevaravikeskuse avamist toetas Tartu linn.

Saatekirja ei ole vaja

Päevakeskuses töötava vaimse tervise õe vastuvõtule saavad pöörduda kõik soovijad alates 18. eluaastast, ning nii ravikindlustatud kui ka ravikindlustamata isikud. Selleks ei ole vaja ei pere- ega eriarsti saatekirja ning teenus on patsiendile tasuta.

Piisab registreerimisest telefonil 731 9100 või interneti teel liinikumi kodulehel aadressil http://www.kliinikum.ee/eriarsti-vastuvott/registreerumine  .

Raviteenuseid ei osutata joobes inimestele.

Psühhiaatriakliiniku päevaravikeskus asub aadressil Riia 167.

Vanemõde Katri Śinkarev päevakeskuse kööginurgas. / Sille Annuk
Vanemõde Katri Śinkarev päevakeskuse kööginurgas. / Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tervise Arengu Instituudi hinnangul on alkoholi liigtarvitamine Eestis üks suuremaid majandus- ja haiguskoormust põhjustavaid terviseriske.

Eestis sureb alkoholi liigtarvitamisega otseselt seotud haigustesse igal aastal 600–800 inimest, neist kaks kolmandikku on mehed. Ligi kolmandiku surmadest põhjustab maksa alkoholtõbi, millele järgnevad esinemissageduselt alkoholimürgistus ning alkoholist tingitud psüühika- ja käitumishäired.

Kaudselt alkoholi liigtarvitamisega seotud haigustesse sureb igal aastal 9000–10 000 inimest, üle poole neist on naised.

Päevakeskuse õde Oleg Kapinus vestlemas. / Sille Annuk
Päevakeskuse õde Oleg Kapinus vestlemas. / Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Alkoholi liigtarvitamine mõjutab inimestevahelisi suhteid ja tervist. Alkoholitarvitamise sotsiaalsed mõjud Eestis on tugevad, puudutades väga suurt osa elanikkonnast. Suure probleemina nähakse ka alkoholist tulenevat vägivalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles