Füsioterapeut treenib haige selja tugevaks

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliinikumi seljakoolis arendatakse selja liikuvust ja vastupidavust. Erilist tähelepanu pööratakse süvalihastele.
Kliinikumi seljakoolis arendatakse selja liikuvust ja vastupidavust. Erilist tähelepanu pööratakse süvalihastele. Foto: Margus Ansu

«Hoia vaagen hästi vastu põrandat,» manitseb treener Anu Toonverk oma seljakooli õpilasi, enne kui uue harjutuse ette näitab. Siis õpetab: «Ja nüüd hoia naba koomal! Hoia tuhar ka koomal!»


Seljakooli tunnid on Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravikliinikus kahel õhtul nädalas. Kooli on oodatud need, kel on pärast operatsiooni haigekassa raha eest saadud taastusravitunnid käes, kuid kes soovivad jätkata ise oma tervisesse panustamist.

Samuti need, kes on ilma arsti näpuvibutamisetagi taibanud, et liikumine on hea rühi ja tervise pant ning õige treening õiges kohas võib päästa tulevikus arsti juurde minekust.
Seljakoolis käiv Tõnu Tirol ütleb, et tema seljaprobleemi taga on sporditrauma.

Ta on saanud kliinikust nii manuaalteraapiat kui parafiinravi. Seljakooli tuli ta huvist, et proovida, mis toime sel on.

Öised valuhood

Raamatupidajana töötav Maret Oras räägib, et tema on arvuti taga küürutanud varsti 20 aastat. Arsti juurde läks ta siis, kui taipas, et ei saa ilma valu tundmata voodis külge keerata. Valu ajas öösel üles mitu korda.

Vaagnaristluuliigese põletik nõudis kõigepealt ravimite neelamist, alles seejärel algas taastusravi.

«Nüüd olen aru saanud, et ma ei või endale niisugust luksust lubada, et end üldse ei liiguta,» räägib Maret Oras. «Kui ma õhtul kell seitse koju jõuan ja mõtlen ainult sellele, kuidas oma kõht kurguauguni täis süüa, siis see ei vii mind kuhugi.»

Maret Oras püüab lisaks kahele seljakoolitunnile nädalas meeldejäänud harjutusi ka kodus teha. «Mida rohkem ma treenin, seda paremini end tunnen,» sõnab ta.

Spordimeditsiini- ja taastusravikliiniku direktor Rein Kuik ütleb, et märtsis alanud seljakooli eesmärk on ka patsienti harida ja tema teadlikkust kasvatada.

«Kui inimene on halvasti instrueeritud, siis harjutused lihtsalt ei mõju,» selgitab ta. «Ka on meie seljakooli tunnid pisut teise kontseptsiooniga kui spordiklubi omad. Meie treenerid on kõik kogenud fü­sioterapeudid. Nad oskavad inimest just meditsiinipõhiselt aidata ja vajaduse korral ka arsti juurde suunata.»

Abivajajaid palju

Füsioterapeut Anu Toon­verk lisab, et seljaprobleeme toob ühtviisi nii passiivsus ja füüsilise töö puudus kui ka liiga palju tormamist ja rasket tööd korraga. Samuti töö ruumides, mille temperatuur on kord soe, kord külm – näiteks laod ja külmhooned.

Kliinikumi seljakool

• Seljakooli tunnid on TÜK spordimeditsiini- ja taastusravikliinikus Puusepa 1a esimesel korrusel igal esmaspäeval ja kolmapäeval algusega kell 18.15.

• Treeningut juhendab füsio­terapeut.

• Info ja registreerumine telefonil 731 9133. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles