Saladusliku pallaslase lapsed lähetasid isa elutöö kodumaale

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömees Tanel Ats tassib kirjandusmuuseumisse järjekordset kastitäit Gunnar Neeme raamatuid. Enne kui teosed saab arhiivi paigutada, peavad need nädalajagu karantiinis olema, et häviks võimalik hallitus või muud pahalased.
Töömees Tanel Ats tassib kirjandusmuuseumisse järjekordset kastitäit Gunnar Neeme raamatuid. Enne kui teosed saab arhiivi paigutada, peavad need nädalajagu karantiinis olema, et häviks võimalik hallitus või muud pahalased. Foto: Kristjan Teedema

Kaks kuud tagasi paigutati ühele Melbourne’ist väljuvale kaubalaevale merekonteiner kahe niiskuskindla kastiga. Kastid pidid olema niiskuskindlad, sest need sisaldasid ligi kuuskümmend aastat Austraalias elanud kunstniku ja kirjaniku Gunnar Neeme elutööd: maale, käsikirju ja raamatuid. Väärtuslik last elas pika merereisi edukalt üle ning eile jõudsid umbes 150 maali ja 25 kastitäit käsikirjalist pärandit Eesti kirjandusmuuseumisse.

Veel selle sajandi alguses ei teatud Eestis, et Gunnar Neeme nime taga peitub üks siinmail päris tuntud pallaslane – enne teist ilmasõda ja veel selle ajal kuulsas kunstikoolis õppinud Johannes Näkk. 

Mitmekülgselt andekas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles