Kas talikalastajatel on tänavu lootust sõiduautodega Peipsi järvele pääseda?

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehvade jääolude tõttu pole talikalastajad juba mitu aastat autodega Peipsile saanud. See foto pärineb viie aasta tagusest ajast.
Kehvade jääolude tõttu pole talikalastajad juba mitu aastat autodega Peipsile saanud. See foto pärineb viie aasta tagusest ajast. Foto: Kristjan Teedema

Selleks nädalaks lubab ilmaprognoos päris korralikke külmakraade, mistõttu on seni kondiauru jõul Peipsi järve jääl kalastamas käivad kodanikud ootusärevuses: ehk kasvatab pakane jää lausa nii paksuks, et üle mitme aasta pääseks kaldast kilomeetrite kaugusel asuvaid kalakohti vallutama mugavalt sõiduautos. Seda, kas jää sõiduautode jaoks piisavalt ohutu on, otsustavad piirivalvurid – milline on olukord Peipsil praegu?

Vastab politsei- ja piirivalveameti Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits.

Jääluure näitab, et praegu pole jää seisukord järvistul kaugeltki mitte selline, et saaks inimesi autoga turvaliselt järve peale lubada. Järvistu jääolud on paiguti ebaühtlased, esineb pragusid ning pidev temperatuuri kõikumine ning ilmamuudatused on pannud jää mängima.

Nüüd kui eesootavaks nädalaks lubatakse kuni 20-kraadist külma, võib iga järvel liikuja lausa oma kõrvaga seda mängu kuulata, jää hakkab külmaga nii-öelda paukuma. Jää tõmbub kokku, tekivad mõrad, praod ning ka jääkuhjatised. Lisaks on järvel rüsijääd ning jää pind ei ole autoga liikumiseks tasane ega ühtlane.

Viimastel nädalavahetustel on juhtunud ka paar õnneliku lõpuga õnnetust, mil järvejääst vajus läbi kaks karakatti. Neis õnnetustes õnneks inimesed kannatada ei saanud ning ka sõiduvahendid saadi jääpiirilt kätte. Ent need õnnetused näitavad samuti ilmekalt, kui ebaühtlane võib jää ühel järvistul olla ning seetõttu pole turvaline inimesi sõidukitega sellele lubada.

Ideaaltingimustes peaks jää paksus Peipsil olema ühtlaselt 25 cm, et sinna saaks lubada sõidukitega peale, ent jääluure seda luba veel ei anna. Kohati on jää isegi paksem, kuid on piirkondi, kus see on palju õhem, praguline ning tuulte poolt kokku kuhjatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles