Muumiad leidsid lõpuks väärilise ruumi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kunstimuuseumi juhataja Jaanika Anderson rääkis muumiakambri lage ja seinu katvaist maalinguist. Samas ruumis on üles seatud puutetundlik ekraan, mis annab asjast hea ülevaate, aga ka muumiad ja egiptusepäraste maalingutega kaetud kolmekihiline sarkofaagi mudel.
Tartu ülikooli kunstimuuseumi juhataja Jaanika Anderson rääkis muumiakambri lage ja seinu katvaist maalinguist. Samas ruumis on üles seatud puutetundlik ekraan, mis annab asjast hea ülevaate, aga ka muumiad ja egiptusepäraste maalingutega kaetud kolmekihiline sarkofaagi mudel. Foto: Kristjan Teedema

Eesti ainukesed kaks Egiptuse terviklikku inimmuumiat on olnud aastaid siin-seal muistse kultuuri saadikutena vaadata. Nüüd said nad endale palsameeritud egiptlastele väärilise kujundusega ruumi ehk muumiakambri. See avatakse huvilistele Tartu ülikooli peahoones tegutsevas kunstimuuseumis neljapäeval.

Ülikooli endise akendeta varakambri, mille seintes on praegugi kaks väikse raske metalluksega seifi, on katnud Egiptuse hauakambrite laadis seinamaalingutega Kristiina Ribelus ja Pille Vilgota. Kumerasse lakke maaliti tähistaevas. Selle all ripub mitmetähenduslik sümbol ankh ehk aasrist, mida Egiptuse hauakunstis kasutati peamiselt seoses hauataguse eluga.

Tähistaevaga kamber

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles