Eurokohtunik teeb rolli videos

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Laffranque ilmub vaatajate ette Jelena Andrejevna osas videosalvestises, mille on teinud Urmas Reisberg. Teised trupi liikmed, näiteks Urmas Kalla (paremal, Ivan Petrovitš Voinitski) ja vana lapsehoidja Marina (Mare Jõgi), on ise laval.
Julia Laffranque ilmub vaatajate ette Jelena Andrejevna osas videosalvestises, mille on teinud Urmas Reisberg. Teised trupi liikmed, näiteks Urmas Kalla (paremal, Ivan Petrovitš Voinitski) ja vana lapsehoidja Marina (Mare Jõgi), on ise laval. Foto: Kristjan Teedema

Anton Tšehhovi stseenid maaelust, nagu ta määratles oma näidendi «Onu Vanja», on muutunud Raivo Adlase lavastuses inimlikeks veidrusteks kahes vaatuses. Veider on ka video lisamine 114-aastasele draamale.


Riigikohtu liige Julia Laffranque sai Vilde teatri lavastusest «Euroopasse! Euroopasse!» kaasa palava soovi jätkata sama trupiga koostööd. Takistuseks ei saanud isegi tema lahkumine aasta algul ametisse Strasbourgis Euroopa Inimõiguste Kohtus.

Täna esietendub «Onu Vanja», milles ta osaleb sel moel, et teised osatäitjad on enamasti füüsiliselt vaatajate ees, tema aga ainult videosalvestise kaudu. «Ta ei tahtnud osast loobuda,» ütles lavastaja.
Julia Laffranque mängib Jelena Andrejevnat. See on vana professori noor abikaasa, kõikide meeste unelm ja onu Vanja (Urmas Kalla) suur platooniline armastus.

Tegelased meie ajas

Raivo Adlas on toonud Tšehhovi tegelased meie aega. Sonja (Piret Kuub) sai Eesti Vabariigi taastamisel oma mõisa tagasi. «Ta ei suutnud seda majandada ja nii tuli hakata metsa müüma,» ütles lavastaja. «Nüüd nad elavadki metsa müügist ja hoiavad üleval ka professor Serebrjakovi.»

Lavastaja on lisanud näidendisse uue tegelasena Serebr­jakovi biograafi Aurora Pau­lov­na Puriére, kes lehitseb vaatajate ees Kroonikat ja muid väljaandeid ja keda mängib Aire Pa­jur.

«Ma kirjutan professori elulugu, aga mul on temaga ka salasuhe,» ütles Pajur. «Ta on kõva naistemees, ma olen temasse armunud.»

Tšehhoviga edukalt

Professorit kehastab Matti Linno, kellel tuleb eriti palju suhelda videosse salvestatud Julia Laffranque´iga. «Ma käin ise ka videos,» ütles Linno. «Ühes sellises stseenis me tülitseme ja ma räägin, et olen vana.»

Anton Tšehhoviga on Vilde teater varemgi jõudu proovinud. Ja edukalt. Nii näiteks tõid vildelased mulluselt harrastusteatrite riigifestivalilt kaasa Liisi Tegelmanni lavastatud «Kirsiaia» eest parima lavakujunduse preemia. Sama lavastuse Lopahhini rolli eest sai preemia Erlend Kollom.

Praegu teeb Vilde teatri 18 näitlejat kaasa ka Vanemuises Roman Baskini lavastatud «Tabamata imes».

«Onu Vanja»
• Täna kell 19 esietendab Vilde teater vanas vaimuhaiglas (Staadioni 48) Anton Tšehhovi näidendi «Onu Vanja».
• Lavastaja Raivo Adlas, osades Julia Laff­ranque, Piret Kuub, Helve Nurk, Matti Lin­no, Mare Jõgi, Aire Pajur, Urmas Kalla, Vjatšeslav Kis­lit­sin, Peeter Novoseltsev, Ma­rek Ranne ja Tarmo Teekivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles