Voronja galerii uuel korternäitusel kohtuvad teadus ja kunst

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Järeldoktorantuuri õpingute ajal kaua välismaal viibides käisid geeniteadlane Tõnu Esko ning keemik ja materjaliteadlane Kaija Esko, kes töötab välja kunstlihaseid, sageli muuseumides. See tekitas muu hulgas igatsuse näha kodumaist kunsti. Niisugusele soodsale taustale langes viljakalt Voronja galerii pakutud võimalus kunstnik koos oma loominguga koju kutsuda. «Sellepärast tahtsimegi teha näituse kodus,» ütles Tõnu Esko.

Teadlastepaari majas Västriku 16, mis asub Tammelinnas, on võimalik vaadata neil endil ja teistel kunstihuvilistel mõnda aega Markus Kasemaa teoseid. Miks just tema? Sest tema tehtud «Maailmakaardi geneetiline improvisatsioon» avaldati mullu oktoobris ajakirja Nature esikaanel, kaante vahele olid aga oma panuse andnud Eesti geeniteadlased.

Teadusmaailmas tuntuks saanud kunstiteos on koos teiste Kasemaa piltidega nüüd perekond Esko kodu teisel korrusel. Selle juures tegid näitust tutvustades Markus Kasemaa (pildil paremalt) ning Kaija ja Tõnu Esko väheke pikema peatuse.

Väljapanekut jätkub esimesele korrusele ja keldrisse. Viimasesse minekul tuleb kaasa võtta taskulamp, sest see annab sarja «Figuurid I» vaatamisel lisaelamusi.

Enda uutele ja juba näidatud töödele lisaks on Kasemaa isiklikust kogust välja otsinud selliste kunstnike töid, kes on teda enim mõjutanud. Oksjonilt soetatud Rembrandti ühelt originaalplaadilt tehtud tõmmist, Markuse vanaisa Elmar Kitse «Muusikut», Anton von Kasendorfi (Markuse isa Andrus Kasemaa pseudonüüm) «Värvilist meest», Da Vinci maali «Daam hermeliiniga» koopiat, mille Markus maalis tudengina, ning interpretatsiooni Picasso «Väikesest tüdrukust» saab vaadata Esko pere kirjatoas ehk kabinetis.

Näitus avatakse täna kell 18. Pere ootab vaatajaid ka 28. ja 29. jaanuaril kell 14–18 ning 4. ja 5. veebruaril samal ajal. Kunstnik tutvustab väljapanekut igal näitusepäeval kell 16–17. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles