Kaks erakonda püüavad ellu jääda

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Mardiste
Peep Mardiste Foto: Valimised

Riigikogust välja jäänud rohelised lubavad ellu jääda ning hakata valmistuma juba järgmisteks, kohalikeks valimisteks. Rahvaliidu esindajad ei julge aga erakonna tulevikku ennustada.


Tartu roheliste nimekirjas 841 häält kogunud Peep Mar­diste  polnud nõus nimetama erakonna riigikogust välja jäämist ebaõnnestumiseks.

«Ei saa öelda, et meil läks õnnetult. Näiteks Tartu linnavalitsuses olev Rahvaliit kadus ju üldse pildilt. Tõsi, 5 protsendi piir jäi meil seekord kätte saamata, aga toetus rohelisele ilmavaatele on täiesti olemas,» lausus ta.

Kesise valimistulemuse põhjusi analüüsides tõi Mar­diste välja kaks peamist. «Me tegime riigikogus nelja aastaga kõigest kuue saadikuga väga palju sisulist ja professionaalset tööd, aga me ei pannud rõhku selle väljanäitamisele. Ka teiste erakondade tunnustus jäi rohkem neljasilmavestlustesse,» rääkis roheliste Tartu esinumber.

Teiseks nimetas Mardiste valijate soovi saada hüvesid nüüd ja kohe. «Rohelised on rääkinud pikast perspektiivist ehk kuhu peaks Eesti liikuma aastate pärast, aga tundub, et praeguseid valijaid see väga ei huvitanud. Peale on läinud uhked ja lühiajalised lubadused,» nentis Mardiste veidi pettunult, kuid kinnitas, et rohelised jätkavad oma suunda.

Rohelised jätkavad

Hoolimata tulemusest ei kao rohelised Mardiste väitel kusagile.

«Need teemad, mida oleme poliitikasse toonud, ei kao ja sellise poliitilise jõu järgi on selgelt vajadus. Loomulikult on meie võime ja finantsid, et nähtaval olla, nüüd mõnevõrra väiksemad, aga eks tuleb siis selle võrra loomingulisem olla,» rääkis Mardiste, kelle sõnul läheb erakonda vedav seltskond nüüd ilmselt tagasi oma toimetuste juurde kodanikuühiskonnas ja akadeemilises elus.

«Tartus ei muutu aga midagi, sest siin pole meil olnud ju ühtegi palgalist poliitikut. Kõik on oma tööd teinud vabatahtlikult ja meie elu riigikogust välja jäämine ei mõjuta,» lausus Mardiste ning lisas, et juba praegu tuleb hakata mõtlema järgmiste, kohalike valimiste peale.

«Algab töö selle nimel, et meie kandidaatide baas oleks laiem ja nimekiri pikem,» ütles ta.

Rahvaliit peab otsustama

Riigikogust välja jäänud Rahvaliidu Tartu linnaühenduse esimees Karin Jaan­son tunnistas, et valimiskünnise ületamata jätmine erakonnale head ei tee.

«Ega see hästi ei mõju, see on selge, aga see tulemus näitas rahva tahet ja midagi teistmoodi teha ei ole enam võimalik,» nentis ta.

Tartus vaid 1,3 protsenti häältest kogunud Rahvaliit on Jaansoni sõnul kannatanud üle aasta väga tugeva juhtimiskriisi all ja erakonnas on tehtud seetõttu ka palju valesid otsuseid. «Ka viimane erakonna esimees sai ju ametisse alles hiljuti ja see tegi olukorra väga raskeks,» lausus Jaanson ning oli kriitiline ka meedia suhtes.      

«Viimased 1,5 kuud on ju kogu aeg räägitud, et rohelised ja Rahvaliit kindlasti valimiskünnist ei ületa ja neile antud hääled lähevad kaduma. Erakonnal aga puudus ressurss vastupidist sõnumit meediasse tuua,» rääkis Jaanson. «Kurb on ka seepärast, et kui erakonnal hakkas kehvasti minema, siis hakkasid headel kohtadel istuvad inimesed otsima kohe omale varuväljapääsu, selle asemel et erakonda august välja aidata.»
Rahvaliidu võimalusse kaotatud toetus aastatega tagasi võita oli Jaansonil vähe usku. «Natuke on vaja lasta olukorral seedida, aga tegelikult on mul vähe usku,» tunnistas ta.

Tartus Rahvaliidu esinumbrina kandideerinud Robert Närska ütles valimispäeva õhtul, et nüüd tuleb maha istuda ja arutada, kuidas jätkata. «Erakonna tegevuse lõpetamine on kongressi otsustada, aga ma arvan, et sellest august on võimalik ka välja tulla,» sõnas Närska. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles