Tartu Raekoja platsile tuleb jäine aabitsakukk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes raeplatsile jõua, võib tulekuke aasta algust tähistada ka kulbitäie tulise kukesupiga.
Kes raeplatsile jõua, võib tulekuke aasta algust tähistada ka kulbitäie tulise kukesupiga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Idamaade kalendri järgi algab eeloleval laupäeval punase tulekuke aasta. Et Eestis tähistatakse tänavu laste- ja noorteaastat, paigutatakse 28. jaanuari õhtupoolikul Tartu raeplatsile teadmishimuliste lemmiklinnust aabitsakukest inspireeritud jääskulptuur. 

Kukeaasta alguse tähistamiseks esinevad kell 17 algaval jääskulptuuri avamise tseremoonial taiji-mõõga ja eluväeharjutustega Tartu budoklubi, Raho Langsepa taiji-rühma ja GRTC Eesti Michuani taiji harrastajad.

Ülimat keskendumist nõudvatele ja arendavatele ning seetõttu siiani au sees relvaharjutustele jagab taustakommentaare Rinaldo Bachmann. Harrastajad kaasavad publikut meelekeskendusharjutuseks, mis peaks aitama osalejatel ekstsentrilise tulekuke aastal kõikidesse muudatustesse filosoofiliselt suhtuda.

Tavapäraselt seostatakse uue aasta algust halva ja segava ärasaatmise, lõppenud aasta tänamise ja uuele soovide esitamisega. Skulptuuri avamine pakub selleks raeplatsil hea võimaluse, sest kikka lähedusse paigaldatakse tseremoonia ajaks jääst soovikarikas, milles paberile kirjutatud head soovid tuhaks põletatakse – see aitavat nende täitumisele kaasa.

Peale aabitsakuke on 28. jaanuaril raeplatsil kohal teinegi teadmishimuliste lemmik. Kaks katset teeb Hull Teadlane, lisades tseremooniale idamaades uue aasta saabumise tähistamisel olulised suitsu, tossu ja paugu. Tänu tema toimetamisele on Tartu linn tänavu ka müütiliste koletiste eest kaitstud.

Skulptuuri autor on kunstnik Põvvat Kama. Kui kauaks tulekukk raeplatsile jääb, oleneb ilmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles