Raha räägib! Aga kellega ja kuidas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kõre.
Jüri Kõre. Foto: Kristjan Teedema

Kui poliitika korrumpeerub või stagneerub, lähevad poliitikaraja muutmiseks paratamatult käiku tavapärasest erinevad võtted. Punased ja oranžid revolutsioonid, sõjalised riigipöörded jms. Asjaga seotud isikud ei taha siis eriti rääkida põhjusest ja tagajärjest. 

Eesti ärieliidi eelmise aasta lõpul neljale riigikogu erakonnale tehtud 800 000 euro suurune annetus oli täpselt samasugune poliitika kivistunud raja muutmise samm. Allakirjutanule oli kõige üllatavam rahasaajate üksmeelne heakskiidumõmin. Kui uskuda neliku programmides (paarikümne aasta jooksul) kirjas olnud taotlusi-lubadusi, siis ega see, mille eest «preemia» saadi, mõne erakonna poliitikaga kokku küll ei sobi! 

Tegelikult pole see Eestis sugugi esimene kord, kui majandusringkonnad rahvastikupoliitikasse sekkuvad. 1934. aasta rahvaloenduse andmetel tegi riigi statistika büroo tolle aja kohta üsnagi heal tasemel rahvastikuprognoosi. See ennustas aastaks 1990 elanike arvu vähenemist 200 000 võrra. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles