Kaunid baleriinid hoiavad kinni klassikast

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalised tulid ka välismaalt: pildil Riia koreograafiakooli õpilane Elina Agajeva.
Külalised tulid ka välismaalt: pildil Riia koreograafiakooli õpilane Elina Agajeva. Foto: Sille Annuk

«Kui saad vähe esineda, siis tundub, et kui teed ühe sammu valesti, on maailma lõpp. Sagedamini esinedes saad aru, et sellest pole suurt midagi, ja nii väheneb ka tõenäosus, et sa sammu valesti teed,» arvab Estonia solist Triinu Leppik.


Leppik ja rahvusooperi Estonia esisolist Sergei Upkin, kes laupäevaõhtusel «Arabeski» balletikoolide galal tema partneriks oli, on suurel laval esinemistega harjunud, kuid Leppiku alma mater’i Ida tantsukooli praegustel õpilastel on neid võimalusi veel üsna vähe ning ärevus kerge tulema.

«Praegu pole üldse hirmus, aga umbes viisteist minutit enne lavale minekut tuleb närv,» rääkis kaheksa aastat tantsinud Ketlin Oja (13) paar tundi enne esinemist soojendustrenni tulles. Samas kinnitas tüdruk, et laval ei tohi seda kuidagi näha olla ning tantsimise ajal pole aegagi närveerida või publikule mõelda. Või ka saalist ema-isa ja teiste tuttavate nägusid otsida.

11-aastane Triin Mutli, kes hakkas balletti õppima vanemate õdede jälgedes, ütles aga, et mingit esinemisärevust tal ei ole ega tulegi. «Ma olengi selline, et ei karda üldse,» naeratas tüdruk laialt.

Mitme kooli koostöö

Kooli kõige tähtsamal iga-aastasel avalikul üritusel – õpilastele endile on olulisemad vaid ehk kevadised eksamid – osalevad direktor Tiit Lilleoru sõnul kõik õpilased, kes juba natukenegi tantsida oskavad.

Oma korda jäävad ootama mudilased, kes ei saaks praegu veel päris täpselt arugi, kus pool on publik. Küll aga saavad võimaluse umbes kuue-seitsmeaastased tantsijad. Laupäevasel «Arabeskil» esines kooli umbes 50 õpilasest 23.

«Arabesk» pole aga ainult Ida tantsijate ettenäitamine, alati on olnud külalisi ka välismaalt, näiteks Tšehhist, Norrast, Venemaalt ja mujalt. Selle aasta väliskülalised tulid Helsingist ja Riiast. Lilleoru sõnul on kõigil neil koolidel midagi ühist – nad hindavad kõrgelt just klassikalist balletti.

Riia koreograafiakooli direktriss Regina Kaupuža rääkis, et lapsed ootavad Tartusse sõite alati väga – siinsetel Ida tantsukooli üritustel on nad osalenud juba üle kümne aasta. «Meile on iga esinemisvõimalus väga tähtis,» ütles Kau­­puža.

Helsingi tantsukooli tüdrukud Pia Job (16) ja Julia Salmi (17) ütlesid, et Eestis esinemise võimalus on väga põnev just suure lava ning suurema publiku tõttu. Ka on kodune lavapõrand veidi libedam ning seetõttu tuleb siin igale sammule iga sekund mõelda ning olla veel keskendunum kui tavaliselt. Suurel laval esinedes on ka rohkem jooksmist, et õigeks ajaks õigesse kohta jõuda.

Upkin tegi oma tantsu

Kodumaistest külalistest olid esindatud Tallinna balletikool, Ida enda vilistlased ja teist aastat järjest ka Eesti Rahvusballeti esisolist Sergei Upkin, kes seekord astus Vanemuise lavale enda tehtud koreograafias.

«Me tahtsime Triinuga koos tantsida, aga klassikat ei saa, sest meie pikkused ei sobi,» rääkis Upkin «Inspiratsiooni» saamisloost, kuid kiirustas kohe ütlema, et tegelikult tal koreograafiks saamise plaane siiski ei ole.

Balletikoolide gala «Arabesk» osalejad
• Ida tantsukool
• Helsingi tantsukool
• Riia riiklik koreograafiakool
• Tallinna balletikool
• Rahvusooperi Estonia solistid ja Ida tantsukooli vilistlased

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles