Tunnustus puudutas kahte Marjut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siin tähistataks justkui marjupäeva, muhelesid lillesülemite nimekaimud, tänavused Tartu aastate daam Marju Lauristin (vasakul) ja Tartu edukas daam Marju Unt.
Siin tähistataks justkui marjupäeva, muhelesid lillesülemite nimekaimud, tänavused Tartu aastate daam Marju Lauristin (vasakul) ja Tartu edukas daam Marju Unt. Foto: Sille Annuk

Maailma esimene ettevõtlik naine oli Tartu Ettevõtlike Daamide Assotsiatsiooni (EDA) meelest Aadamale õuna pakkunud Eeva, kuid tänavuse aasta Tartu edukaks daamiks valis EDA Marju Undi ning Tartu aastate daamiks Marju Lauristini.


«Ma ei ole tiitlite, vaid tegude inimene, aga iga tiitel on soe tagasiside sinu tegemistele,» ütles Tartu eduka daami tiitli saanud ettevõtjate koolitaja ning Estonian Euroma­­nage­­ment Institute`i direktor Marju Unt auhinna üleandmise galal Athena keskuses.   

Tunnustuse tõid Marju Undile tema sära ja ettevõtlikkus, kuid eelkõige ettevõtmine «Töötust ettevõtjaks – tegutsevate ettevõtjate toel». Ettevõtmine, mida kujundlikult nimetati Jupiteride ja Kuude mudeliks, tõi kokku Kuud ehk ettevõtlussoonega töötud, ning Jupiterid ehk juba kogenud ettevõtjad, kes olid alustavatele ettevõtjatele oma äri loomisel nõu ja jõuga abiks.

Nüüdsest ka tiitliga edukaks tunnustatud Marju Unt lisas, et edu ei ole eesmärk omaette, vaid tagasiside sellele, mida inimene teeb. «Tehes seda, mis sind tõeliselt huvitab, tuleb ka edu,» lausus ta.

Auhinnaks sai Unt õuna kujutava vitraaži nii nagu varasemadki edukad daamid, sest õun sümboliseerib EDA selgitusel maailma esimest ettevõtlikku naist Eevat, kes noppis puult õuna, pakkus seda Aadamale ning sellest initsiatiivist sai alguse inimkond.

Tartu aastate daami tiitliga tunnustas EDA silmapaistvate saavutuste ja ühiskondliku panuse eest aastate jooksul sotsiaalteadlast, Tartu Ülikooli emeriitprofessorit Marju Lauristini. «Südamest tulnud tunnustus teeb mind väga rõõmsaks,» ütles Marju Lauristin. «See ei ole mulle ametlik au, vaid inimlik puhas rõõm.»

Heameelt tegi Lauristinile ka see, et talle tiitli andnud Ettevõtlike Daamide Assotsiatsioon on hea näide kodanikuühiskonnast, pealehakkamisest ning elluviimisest.

«Ettevõtlik inimene ei ole ainult ettevõtja. Ettevõtlikkus on loovus ja tahtmine elu paremaks teha, ükskõik kus inimene töötab või õpib,» rääkis ta. «Vaadake enda sisse. Ettevõtlikkus on võimalus teha midagi ära igal alal, igal pool.»

Tartu edukad daamid
• 2001 Ahhaa teaduskeskuse looja ja juht Tiiu Sild
• 2002 lastekodu Käopesa juhataja Tiiu Reek
• 2003 abilinnapea Laine Jänes
• 2004 mänguasjamuuseumi direktor Tiia Toomet
• 2005 TÜ Kliinikumi Lastefondi juhataja Merike Kaunissaare
• 2006 võimlemisklubi Janika rajaja Janika Mölder
• 2007 ärinaine Olga Aasav
2008 Härma gümnaasiumi lauluõpetaja Kadri Leppoja
• 2009 abilinnapea Karin Jaanson
• 2010 Elleri kooli direktor Kadri Leivategija
Tartu aastate daamid
• 2009 TÜ hematoloogia-onkoloogiakliiniku juhataja professor Hele Everaus
• 2010 loodusarst professor Aili Paju

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles