Suur suusatamine jõuab jälle Nuustakule

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmis! Suusatamise Otepää maailmakarikaetapi korralduskomitee esimees Jaak Mae on ettevalmistustega rahul. Kui nüüd vaid talv kestaks ja rada oleks sama hea ka kuu aja pärast.
Valmis! Suusatamise Otepää maailmakarikaetapi korralduskomitee esimees Jaak Mae on ettevalmistustega rahul. Kui nüüd vaid talv kestaks ja rada oleks sama hea ka kuu aja pärast. Foto: Margus Ansu

Kuu aja pärast Otepääl toimuv murdmaasuusatamise maailmakarikaetapp võib sportlaste tasemelt olla kõrgem kui senised. Viis päeva hiljem algavad Soomes maailmameistrivõistlused ning parimad murdmaasuusatajad on selleks ajaks juba siia meie kliimaga harjuma saabunud.

On veel vara öelda, keda kindlasti stardis näha saab. Täpne stardinimekiri selgub üldjuhul siiski üsna vahetult enne võistlusi, selgitas etapi meediateenistuse juht Uko Urb.

Maailmakarikaetapi korralduskomitee esimees Jaak Mae rääkis eile, et praegu on võistlustele registreerunud 28 riiki. Mis puudutab sportlaste nimesid, siis praegu on teada üksnes see, et Venemaa tuleb kogu Lahti MMile sõitva koondisega.

Osalemisest on teatanud kõik lähemad suusariigid, kuid kohale tulevad kindlasti ka Jaapani, USA ja Kanada esindajad. «Usutavasti on Otepää mõõduvõtt mõnele koondisele ka katsevõistluseks,» sõnas Mae. 

Ta lisas, et eestlastelegi tasub pöialt hoida. Meessuusatajatest pääseb starti 14, naistest 12. «Sportlased loodavad koduradadel kindlasti hästi võistelda,» ütles Mae. Parimas hoos peaksid praegu olema Raido Ränkel ja Marko Kilp – mõlemad on tema hinnangul tõusnud sel hooajal sportlasteel uuele arenguastmele.

Rajad raskemaks

Võistluste ajaks paigaldatakse staadionile suur ekraan, kust saab jälgida otsepilti raja otsustavamatest kohtadest. Mõis­­tagi pääseb publik ka raja äärde.

Viie kilomeetri pikkune klassikarada ja vabatehnikas sõidetavate sprindidistantside ringid on kenasti kaetud üle paarikümne sentimeetri paksuse kunstlumekihiga. Mae sõnul on Otepääl juba kaks kuud suusatada saanud. 

Rajad tuli ümber teha, sest suusaliit soovis, et ka tugevamad sportlased kasutaksid vahelduvtehnikat, mitte ei raiuks paaristõugetega mäest üles.

Maailmakarikaetapi rajal vajab natuke lumelisa veel raske Tehvandi tõus. Hea oleks, kui tuleks looduslikku lund, kuid Tehvandi keskusel on ka endal plaanis kahuritest lund juurde tulistada. Varasematest varudest on alles umbes kilomeetri jagu kunstlund.

Üks sula teeks isegi head, leidis Mae. Kui soojakraadidele järgneb pakane, nagu ilmateenistused praegu ennustavad, muutuks rajapõhi piisavalt tugevaks, et kesta kevadeni.

Kui klassikarada on sarnane 2012. aasta karikaetapi omaga, siis sprindirajad on täiesti uued. «Rahvusvahelise suusaliidu palvel tõstsime radade raskusastet,» ütles Mae. 

Ta lisas, et kui varem sõitsid sportlased suusastaadionilt välja lasketiiru poole, siis nüüd suunatakse nad kohe esimesele tõusule. Järgneb üsna tehniline laskumine Tartu maratoni rajale, seejärel uuesti mäkketõus ja siis ringiga suusastaadionile tagasi.

«Rajad pole karikaetappide raskeimad, aga üle keskmise rasked küll,» hindas ta. Rajad tuli ümber teha, sest suusaliit soovis, et ka tugevamad sportlased kasutaksid vahelduvtehnikat, mitte ei raiuks paaristõugetega mäest üles.

Nädalalõpul kahevõistlus

Enne suusaeliidi saabumist võõrustab Otepää kahevõistluse kontinentaalsarja etappi, mida peetakse astme võrra madalamaks maailmakarikaetapist. Võistlus toimub juba sel nädalavahetusel. Huvilistel tasub kaugeid hüppeid ning kiiret suusasõitu vaatama minna küll, sest osalejate seas on ka maailmakarika tasemel sportlasi.

Kontinentaalsarja võistluse korraldamine oli eelduseks, et ka kahevõistluses saaks Otepää endale maailmakarikaetapi. Esimene kahevõistluse etapp peetakse Otepääl tuleval aastal. Ja kui rahvusvaheline suusaliit jääb korraldusega rahule, võib juhtuda, et talvepealinnas tuleb 2020. aastast igal aastal karikaetapp vaheldumisi suusatamises ja kahevõistluses.

Suusatamise maailmakarikaetapp Otepääl

Reede, 17. veebruar

  • Kell 19 avatseremoonia
  • Kell 20.15 suusahüppevõistlus.

Laupäev, 18. veebruar

  • Kell 9.30 algavad kvalifikatsioonivõistlused sprindidistantsidel. Veerandfinaalid alates keskpäevast.
  • Kell 15 lumelaua ja freestyle’i Eesti meistrivõistlused Väiksel Munamäel.

Pühapäev, 19. veebruar

  • Kell 11.30 naiste 10 km klassikatehnikas.
  • Kell 13.15 meeste 15 km klassikatehnikas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles