Kuidas Oskar Luts laste kaitseks välja astus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised nägid klassitoad välja ajal, kui Oskar Luts laste hommikul liiga vara kooli käsutamise vastu sõna võttis. Nagu tahvlilt lugeda, on pilt tehtud 14. mail 1930 Varangu koolis Järvamaal.
Sellised nägid klassitoad välja ajal, kui Oskar Luts laste hommikul liiga vara kooli käsutamise vastu sõna võttis. Nagu tahvlilt lugeda, on pilt tehtud 14. mail 1930 Varangu koolis Järvamaal. Foto: Alex Käbi / Filmiarhiiv

Oskar Luts algatas pea 90 aastat tagasi avaliku mõttevahetuse, kui vara hommikul peaksid lapsed kooli minema. Arutelude tulemusena saidki väiksemad koolijütsid talviti uneaega juurde.

Eesti ühe kuulsaima kooliromaani «Kevade» autor Oskar Luts ei jätnud ka väljaspool kirjandusmaailma kooliteemadel kaasa rääkimata. 

1929. aastal Postimehele saadetud kirjatöös teatab ta, et jumal pole talle silma ja arusaamist andnud selleks, et istuda nagu juhm ühel ja samal kohal ning nõustuda kõigega, mida teised teevad. Seepärast võtabki ta üles liiga varajaste koolitundide teema, mille pealkirjastab lakooniliselt «Kell 8 hommikul».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles