Esitleti uut põhjalikku eesti keele hääldust käsitlevat raamatut

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat «Eesti keele hääldus», mis on teine köide kaheksaköitelisest sarjast «Eesti keele varamu».
Raamat «Eesti keele hääldus», mis on teine köide kaheksaköitelisest sarjast «Eesti keele varamu». Foto: Erakogu

Tartus Jakobi tänav 2 õppehoones esitleti täna raamatut «Eesti keele hääldus», mis on teine köide kaheksaköitelisest sarjast «Eesti keele varamu».

«Eesti keele varamu» on läbi aegade kõige mahukam monograafiate sari eesti keele kohta, tutvustades mitmekülgselt eesti keele ehitust ja kasutust. Eesti keele häälduse köide kirjeldab eesti keele hääldussüsteemi ning selle varieerumist, pakkudes ülevaadet eesti keele vokaalidest ja konsonantidest, sõnarõhust, vältest ja intonatsioonist. Raamat esitab samuti põhjaliku sissevaate eesti keele häälduse uurimislukku nii foneetika kui ka fonoloogia vaatenurgast.

Raamatu ühe autori Pärtel Lippuse sõnul on «Eesti keele hääldus» mõeldud kõigile keelehuvilistele, kuid lugejalt eeldatakse algteadmisi foneetikast. «Oleme üritanud vältida dogmatiseeritud esitust ja pigem anname võimalikult tervikliku ülevaate eesti keele foneetika uurimustest,» märkis Lippus.

Raamatu autorid on Eva Liina Asu, Pärtel Lippus, Karl Pajusalu ja Pire Teras.

Sarja esimene, 424-leheküljeline köide «Sõnamoodustus» ilmus 2015. aasta novembris. Reet Kasiku koostatud «Sõnamoodustus» kirjeldab, kuidas ja missuguseid tähendusi saab väljendada keele sõnamoodustussüsteemi vahenditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles