Turukaupmehele käib rendihind üle jõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu turg külmal talvepäeval.
Tartu turg külmal talvepäeval. Foto: Margus Ansu

Tartu avaturu kaupmehed kurdavad, et talvel, kui turg on külma tõttu pea inimtühi, käivad rendihinnad neile üle jõu. Kuid turu juhid ega turu omanik ehk linn pole rendihindades järele andnud.



«Turg on talvel tühi, aga renti nõutakse sama palju kui suvel,» ütles turul lasteasjade poodi pidav ettevõtja Taimi Orav. «Millest seda maksta, kui inimesi turul ei käi?» küsis ta.

Teine kaupmees, juba pensionieas proua, kes ei ole nõus oma nime avaldama, plaanib aga turul kauplemise lõpetada. «Enam ei jõua peale maksta oma tööle. Niisama võin ma kodus ka istuda,» ütleb ta. Staažikas kaupmees meenutab, et kui ta veel Anne turul müüs, langetati talvekuudeks rendihinda. «Aga siin? Ei midagi,» laiutas talvejopes naine käsi.

Mõistab, aga...

Tartu Turu juhataja Jaak Adamsoo ütles, et mõistab ühtpidi kaupmeeste muret, samas ei taha kaupmehed hästi turgu mõista.

«Meie peame talvel ju ikka kulutusi tegema,» ütles ta ja tõi näite, et ainuüksi jaanuaris läks lume äravedu ja katuste puhastamine maksma 3000 eurot rohkem kui eelarves planeeritud. «Rendihindu pole võimalik langetada, kui tahame turgu ära majandada,» märkis ta.

Praegu on müügipaviljonides keskmine ruutmeetrihind Adamsoo andmeil 8,44 eurot.

20-ruutmeetrise paviljoni üüriks tuleb niisiis 168,8 eurot ehk umbes 2640 krooni kuus. Adamsoo peab hindu rentnikele jõukohaseks, sest paviljonid on täis. «Kui meil tõesti seisaks mõni paviljon tühjalt, siis hakkaks mõtlema, kas peaks hindu langetama,» ütles ta.

Eelmise aasta alguses saatsid rentnikud ka turu omanikule linnale 33 allkirjaga pöördumise, milles selgitasid oma muret ja palusid talvekuudeks rendihinna langetamist. Mingeid tulemusi kiri ei andnud. Sel aastal on osa kaupmehi küsinud taas hinnaalandust turu juhatajalt ja käinud ka linna jutul.

«Ma olen teemaga kursis ja olen turumüüjatega suhelnud,» ütles abilinnapea Karin Jaanson. Abilinnapea nentis, et olukorras, kus talved on pakaselised ning majandus alles elavnemas, on mõistetav, et turukaupmeestel on raske.

Hooajaline äri

Siiski ei pidanud linn eelmisel aastal vajalikuks hinnakujundusse sekkuda, sest turu juhataja kinnitusel said rentnikud maksmisega hakkama ning müügipindadele oli tahtjaid rohkem, kui neid jagus. Kui kaupmehed tänavu taas mure tõstatasid, palus Jaanson, et ASi Tartu Turg nõukogu vaataks läbi turu hinnapoliitika.

«Eks rentnik pole kunagi rahul hinnaga, mida temalt küsitakse. Samas rendileandjale tundub, et talle makstakse liiga vähe,» ütles ASi Tartu Turg nõukogu liige Verni Loodmaa.

Tema sõnul tuleb vaadata laiemat pilti, mitte vaid rasket aega, sest turuäri on hooajaline. «Talvel ongi raskem ja sellega tuleb äris arvestada. Kui rentnikud tahavad talvel hinnaalandust, kas nad on siis nõus maksma suvel selle võrra rohkem?» arutles Loodmaa.

Nõukogu arutab oma märtsikuisel kohtumisel turu hinnapoliitikat, kuid Loodmaa ei tahtnud ajas ette rutata ja öelda, kas arutelu toob hindades mingeid muutusi või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles