Galerii: kiisad nöökisid Peipsil avapaugu teinud talikalastajaid (1)

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul rõõmustas politsei- ja piirivalveamet talikalastajaid uudisega, mida oodatakse pikisilmi juba siis, kui sügisel esimesed arglikud külmakraadid Eestimaale jõuavad: Peipsi järve jää on piisavalt paks ja ohutu, nii et kõik soovijad võivad alates 10. jaanuarist sammud järvele seada.

Tartu Postimees käis talikalastajate avapauku kaemas Kodaveres ja Mustvees. Kuigi valitsesid pea ideaalsed püügiolud – temperatuur oli nulli ümber ja talikalastaja suurim vaenlane tuul lõõtsutama ei kippunud –, tööpäeva tõttu suuri inimhulki järvel silma ei hakanud. Kodavere surnuaia taguses parklas oli seitse autot, Mustvee linna all võis aga loendada kümmekond «talimõmmikut».

Kuigi Peipsile minnakse jahtima ennekõike ahvenat, ei olnud kohatud kalameeste saakides neid triibulisi kiskjaid kuigivõrd. Hoopis luised kiisad olid need, kes pakutud sääsevastsete vastu huvi ilmutasid. Mustvee mehe Grigori Aganitši jalgade juures võis silmata ka üht särge. «Ei no heal päeval võib siit ka neli-viis kilo ahvenat välja tõmmata, aga suurema saagi lootus on ikka kaugemal,» arvas Aganitš.

Kodavere all trehvatud Krišjānis Lisovskis ja Māris Šlars asusid Riiast teele juba kell kolm öösel. Esiti ei tahtnud nende konksu otsa keegi hakata, kuid mehed olid lootusrikkad ja ütlesid, et tuleb otsida ja erisuguse mängitamisega katsetada – küll ahven lõpuks võtma hakkab, kus ta pääseb!

Kodaveres tunduvad jääolud päris head ja rüsi esineb mingil määral vaid seitsmesaja-kaheksasaja meetri kaugusel kaldast. Mustvees on seis kalastajatele ebamugavam – seal on tuul päris kalda lähedale koondanud suure rüsijäävälja, millest läbimurdmine on paras katsumus.

Jää paksus on Peipsil 15–20 sentimeetrit, kuid murdude lähedal tasub olla ettevaatlik – lumega kaetud jääprakku suutsid astuda nii Grigori Aganitši kalastuskaaslane kui meeste saake kiibitsenud Tartu Postimehe reporter. Õnneks sai märjaks vaid üks jalg, kuid tuleb tõdeda, et kuigi meeldiv kogemus pole seegi.

Viie päeva ilmaprognoos kalahulludele, Kodavere

Kolmapäev: –7 °C, lõunatuul 6 m/s

Neljapäev: –5 °C, lõunatuul 8 m/s

Reede: –4 °C, lõunatuul 4 m/s

Laupäev: –3 °C, edelatuul 4 m/s

Pühapäev: –5 °C, kirdetuul 2 m/s, lumesadu

ALLIKAS: ilmajaam.postimees.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles