Tartu autasustab parimaid ehitisi ja värvimistöid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraavikalda 22 eramu saab «Kaunis Tartu kodu 2010» tiitli.
Kraavikalda 22 eramu saab «Kaunis Tartu kodu 2010» tiitli. Foto: Tartu linnavalitsus

Täna tunnustab Tartu linnavalitsus raekoja saalis konkursite «Aasta parim ehitis 2010» ning «Heade värvide linn Tartu 2010» võitjad.


Linnavalitsuse teatel täienes linnapilt mullu mitme unikaalse ja põneva arhitektuurse lahendusega ehitisega. Tihe oli konkurents ka uuendatud ühiskondlike hoonete kategoorias.

Sellel aastal tunnistatigi uusehitiste rühmas muude hoonete kategoorias parimaks uusehitiseks Teaduskeskus Ahhaa uus hoone. Samas kategoorias märgiti ära veel panga- ja büroohoone aadressil Ülikooli 2.

Žürii leidis, et Ahhaa teaduskeskuse näol on Tartu linna kerkinud veel üks olulise märgilise tähendusega sümbolehitis, mis kõlab suurepäraselt kokku lähiümbruse areneva linnamaastikuga, sobitudes ühte ansamblisse Tigutorni ja piirkonda ilmestavate teiste uusehitistega.

Korterelamute grupis pälvis suurima tunnustuse Ida tänaval valminud korterelamute grupp aadressidega Ida 1, Ida 1a, Ida 3, Ida 3a, Ida 5, Ida 5a, Ida 7 ja Ida 7a, kui harmoonilise arhitektuurikeelega, terviklikult väljaarendatud ja läbimõtestatud korterelamupiirkond.

Möödunud aastal ehitatud ja kasutusloa saanud parim üksikelamu on Kraavikalda 22, mis on tõeliseks pärliks Vana-Ihaste suvilarajooni ümberehituste seas, lähenedes ümberehituse teemale progressiivselt, samas loominguliselt ja kasutades seejuures väga tänapäevast arhitektuurivõttestikku. Lisaks märgiti ära Varsa tn 2, Tamme pst 58 ja Västriku tn 25 asuvad üksikelamud.

Laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete grupis üksikelamute kategoorias valiti parimaks aadressil Elva 3a asuv üksikelamu ning äramärkimist väärivaks peeti ka Kungla 10 asuv üksikelamu.

Muude laiendatud ja rekonstrueeritud hoonete seas tunnistati parimaks Tartu mänguasjamuuseumi Teatri kodu hoone aadressil Lutsu 2/Lutsu 4. Ära märgitud said ka Tartu kunstikooli hoone aadressil Tähe 38b, Lossi 40 asuv Tartu tähetorn ning aadressidelt Lutsu 3 ja Lai 6 asuvad hooned.

Konkursil «Heade värvide linn Tartu 2010» tunnistati võitjateks Alasi 33, Roosi 30b ning Vallikraavi 20 asuvad korterelamud. Konkursi  võitjaid auhinnatakse tunnustusplaadiga hoone seinal ning alates 130 eurot väärt ehituspoe kinkekaardiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles