Pildid: Põlva riigigümnaasium tegi uksed lahti

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Põlva gümnaasiumi uus hoone, mis on Eesti esimene liginullenergia koolimaja – selle rajamisel on pööratud erakordselt suurt tähelepanu energiasäästlikkusele.

Haridusministeeriumi teatel on Põlva gümnaasium omanäoline koolimaja, mille ruumikasutust iseloomustab ühendatus ja sujuv üleminek klassiruumi korrastatuselt mõnusale vahetundide ühisolemisele, kus on oma koht nii malel, kott-toolidel ja raamatutel kui ka lauatennisel.

Haridus- ja teadusministeeriumi ning RKASi tellimusel rajas Ehitus5ECO OÜ Põlvasse 1963. aastal valminud internaadihoone asemele enam kui 2300 ruutmeetri suuruse gümnaasiumihoone, mille ehitamisel pöörati suurt tähelepanu nüüdisaegse õpikeskkonna funktsionaalsusele ja energiasäästlikkusele.

252 õpilasele kavandatud koolimajas on üheksa suurt ja viis rühmaklassi. Esimesel korrusel on garderoob 300 inimesele, kohvik ja 108-kohaline auditoorium ning 120-kohaline aula. Neid saab laiendada fuajee arvelt.

Peale tavapäraste töötajate ruumide, nagu õpetajate tuba ning direktori ja õppejuhataja kabinet, on koolimajas nõupidamisruum. Oma ruum on ka õpilasesindusel.

Hoone projekteerinud AS Resand kaasas töödesse Saksa arhitektuuribüroo ArchitekturWerkstatt Vallentin arhitekti Gernot Vallentini, kellel on suured kogemused tänapäevaste energiasäästlike koolide ja lasteaedade projekteerimisel. Vallentin on maailmas esimese sertifitseeritud passiivmaja-koolihoone arhitekt ning teda on tunnustatud uuenduslike ideede rakendamise ja heade näidete loomise eest Saksamaa riikliku teenetemärgiga. Gümnaasiumihoone arhitekt on Pille Pärn.

Õppehoone rajamine läks koos sisustamisega maksma 4,8 miljonit eurot. Ehitustöid rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondi ja riigieelarve kaudu.

«Olen kindel, et põnevate ruumi- ja tehnoloogiliste lahendustega hoone annab õppimiseks ja õpetamiseks rohkesti inspiratsiooni ning moodne vorm toetab kooli põhitegevust,» ütles minister Mailis Reps pressiesindaja vahendusel. Ta lisas, sellises gümnaasiumis tahavad kindlasti kõik lapsed õppida.

Tänapäevane gümnaasium on nagu korralik nutitelefon – ligitõmbav, lihtsasti kasutatav, valikurohke ja nutikas sisu on ühendatud esteetiliselt kauni ja kasutajasõbraliku vormiga, lisas gümnaasiumi direktor Alo Savi.

Gümnaasiumis on viis õppesuunda: kultuuri-, loodus-, reaal-, sotsiaal- ja üldsuund. Valikkursusi on võimalik valida 67 kursuse hulgast, nendest 15 pakutakse koostöös piirkonna kutsekoolide ja teiste riigigümnaasiumidega. Koolis tegutseb 11 õpilasfirmat.

Põlva maakonnas on gümnaasiumiastmes 327 õpilast, neist riigigümnaasiumis 217.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles