Taimeatlase koostajad jõudsid uude järku

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valminud on taimede levikuatlase tööversioon.
Valminud on taimede levikuatlase tööversioon. Foto: Repro

Eesti soontaimede uue levikuatlase koostajad on hiigelsuure tööga, mis algas aastal 2014, milles osales palgalisi välitöölisi ligi 60 ja kus tehti kokku ligi 1600 välitööpäeva, jõudnud silmale nähtavalt uude järku. Atlase koostamise esialgseid tulemusi saab vaadata veebis.

Vähemalt ühe taksoni leiukoha on levikuatlase andmestikku lisanud 142 isikut, rohkem kui tuhat vaatlust 67 ning rohkem kui kümme tuhat vaatlust 25 botaanikut.

Taimeatlase praeguse veebilehe tehnilise lahenduse autori Ott Luugi sõnul on põhiline, mida atlasest võib hetkel leida, 1477 levikukaarti. Neis on uued andmed võrdluseks asetatud ülestikku vana, 2005. aasta atlase andmetega.

Praegune veebileht on ajutine tööversioon seni, kuni aastal 2018 valmib KIKi toel lõplikult viimistletuna Eesti taimede e-atlas. Atlase andmestikku säilitatakse ja arendatakse Tartu ülikooli loodusmuuseumi töökeskkonnas PlutoF.

Uut taimeatlast koostab pärandkoosluste kaitse ühing koostöös Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi botaanikute ja herbaariumiga. Taimeatlase toimkonda kuuluvad Toomas Kukk (projektijuht), Thea Kull, Ott Luuk, Meeli Mesipuu ja Peedu Saar.

Töö atlase kallal jätkub peaasjalikult kogutud herbaarmaterjali läbitöötamise ja andmebaasi korrastamise-parandamise tähe all. Väiksemas mahus on kavas välitöid jätkata ka 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles