Erakonnad vastavad Tartu Postimehe küsimustele saadikute tagasikutsumisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peeter Langovits.

Tartu Postimees pakkus riigikogusse kandideerivatele erakondadele võimaluse avaldada oma seisukohti mõningais Tartut, Tartumaad ja ka laiemat üldsust puudutavais asjus, esitades neile 14 küsimust (avaldatud 24. jaanuaril). Ettepanekule vastas seitse erakonda.  Erakondade vastused on Tartu Postimehes ilmunud 7., 8., 9., 10., 11., 16., 17., 21., 23. ja 25. veebruaril ning 1. märtsil.  


14. Kas algatate eelnõu, mis lubaks valijail nende usaldust petnud saadiku riigikogust tagasi kutsuda?
-------------------------------------------------------

Isamaa ja Res Publica Liit
Saadiku tagasikutsumine pole praktilises elus võimalik, seetõttu seda demokraatlikes riikides ei rakendata.

Keskerakond
Tagasikutsumise mure on suurem üksikkandidaatide ja ühekordsete projektiparteide puhul, vanu erakondi karistatakse tema saadikute väärituse eest erakonna maine langemise ja ebaeduga järgmistel valimistel.
Saadikute tagasikutsumine on ilus, kuid populistlik loosung. Targad mehed, kes on demokraatia mehhanisme süvitsi uurinud, näitavad, et sellise valimissüsteemi korral, kus valimised on salajased ning loetakse poolthääli, mitte aga vastuhääli, sobib selline loosung ainult segaduse ja lärmi tekitamiseks. Või meeldiks teile seadus, mille järgi valimistel näiteks Peeter Laursoni poolt hääletanud poisid hakkaksid näiteks Tõnu Intsu tagasi kutsuma?

Reformierakond
Peame praegust valimissüsteemi mõistlikuks – iga nelja aasta tagant saavad valijad anda oma hinnangu poliitiku tööle ja panusele riigikogus teda sinna valides või mitte valides.

Rahvaliit
Jah. Riigikogu liige on rahva teener. Kui usaldus on kadunud, siis ei ole enam võimalik riigikogus esindada neid inimesi, kes on andnud saadikule oma toetuse. Lisaks algatame ka eelnõu, mille kohaselt peab riigikogu liige riigikogust lahkuma, kui ta muudab vahepeal oma tõekspidamisi ja vahetab erakonda, sest enamik riigikogu liikmeid pääsevad riigikokku erakonna mandaadiga.

Eesti Kristlikud Demokraadid
Pooldame võimalust usalduse kaotanud saadik tagasi kutsuda.

Eestimaa Rohelised
Selline põhimõte on õige, kuid riigikogu valimiste praeguse korra juures kahjuks teostamatu – kompensatsioonimandaatide puhul võivad valitu ja valijad asuda eri ringkondades. Plaanime algatada muudel põhjustel eelnõu, mis muudaks riigikogu valimise seadust, ning miks mitte arutada ka tagasikutsumise võimalust.

Lihtsamini teostatav on saadiku tagasikutsumine omavalitsustes. Eestimaa Roheliste ja vabade kandidaatide valimisplatvormis on välja pakutud haldusreform, mille kohaselt on saadik seotud kindla piirkonnaga ning tema tagasikutsumine oleks lihtsasti korraldatav.

Parteide rolli vähendamiseks ja kodanikuühiskonna tugevdamiseks moodustuks omavalitsuste volikogu ühetaoliselt valitavatest külavanematest ning linnades asumivanematest. Kuna sellise majoritaarse valimissüsteemiga valitaks külast või asumist (linnaosast) üks saadik, oleks arvestataval hulgal sealsetel valijatel võimalus algatada ka saadiku tagasikutsumine.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Nagu enamiku demokraatlike riikide põhiseadused, sisaldab ka Eesti oma sätet, mille kohaselt parlamendiliige ei ole seotud mandaadiga. Muu hulgas tähendab see, et ei erakond ega ka valijad  saa riigikogu liiget tema seisukohtade ega hääletustulemuste pärast vastutusele võtta ega tagasi kutsuda. Mandaadi võib kaotada kuriteos süüdi mõistetu või kestvalt võimetu kohustusi täitma.

Selline reeglistik lähtub arusaamast, et rahvaesindaja peab saama oma tähtsat ülesannet täita vabalt, välisele sunnile allumata, südametunnistuse järgi. Riigikogu liige ei tohi kunagi öelda: ma hääletasin nii, sest erakond käskis. Tema valikuvabadus on põhiseaduse kaitse all.

Miks aga aeg-ajalt kerkib mõte seadustada riigikogu liikme tagasikutsumise võimalus? Ilmselt sellepärast, et paljud poliitikud on läinud lihtsama vastupanu teed ja oma arvamuse kujundamise raskest ülesandest loobunud. Sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerivad inimesed seda teha ei kavatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles