Tegusates linnalaagrites läheb koolivaheaeg asja ette

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühadevahelisel ja -järgsel ajal saavad kooliõpilased kaks nädalat kestvat vaheaega huvitavamaks muuta linnalaagrites, mis ei lase lastel niisama kodus konutada, vaid aitavad uurida elu pisut teise nurga alt kui iga päev koolipingis istudes.

Tartu kultuuri- ja haridusasutused korraldavad tavapäraselt koolivaheaegadel õpilastele linnalaagreid. Talvised laagripäevad jäävad valdavalt jaanuari esimese nädala teise poolde ja on suunatud pigem noorematele koolilastele.

Laagrikohad täituvad tavaliselt kiiresti, nii et kes alles praegu avastab, et sooviks oma lapse linnalaagrisse saata, ei pruugi enam vabu kohti leida.

Tartu loodusmaja koordinaator Tiina Lilleleht rääkis, et nende kolmepäevases laagris on kohti 50 lapsele, ent juba läinud neljapäeval oli vaba vaid üheksa kohta. Ta lisas aga, et alati juhtub, et mõni laps jääb haigeks ja tema asemel saab osaleda keegi teine. Nii võib oma osalussoovist siiski loodusmajale veel teada anda.

Kohad kiiresti täis

Lilleleht rääkis varasema kogemuse põhjal, et linnalaagrites osalevad peamiselt väiksemad lapsed, kel on koolivaheajal kodus igav. Vanemaid lapsi neisse laagritesse naljalt ei tõmba.

Talvised laagripäevad jäävad valdavalt jaanuari esimese nädala teise poolde ja on suunatud pigem noorematele koolilastele.

Loodusmaja laagris tehakse kolme päeva jooksul teatrit, joonistatakse, uuritakse mustreid loodusmaja talveaias ja Tartu kunstimuuseumis, meisterdatakse, mängitakse toas ja õues, valmistatakse tervislikke maiustusi endale ja talilindudele. Laagrit toetab Tartu linn, tänu sellele tuleb lapsevanemal maksta pisut väiksemat osalustasu kui linnalaagrites keskmiselt.

Valdavalt ongi linnalaagrid tasulised. Hinna sisse võib jääda ka lõunasöök, nagu loodusmaja laagris, või hoopis bussisõit ja teemaparkide piletid, nagu Tosca huvikooli laagris. Nimelt viib huvikool enda laagrilised ühel päeval Urvaste nõiariiki, teisel päeval Pokumaale.

Tasuta noortelaager

Erandina paistab silma aga Ahhaa teaduskeskuse kolmepäevane keskkonnateemaline noortelaager. 

Esiteks on see tänu eurorahastusele tasuta ning teiseks mõeldud hoopiski gümnaasiuminoortele. Emajõe-Suursoos toimuvas laagris minnakse näiteks räätsamatkale ning korraldatakse merespordiõppusi. Ahhaa teaduskeskuse turundus- ja kommunikatsiooniassistent Kai Kaljumäe sõnas, et selle laagriga soovitakse suurendada noorte mere- ja keskkonnateadlikkust.

Lisaks pakub Ahhaa veeteemalist laagrit 10−13-aastastele ning 10−14-aastastele filmilaagrit, mis toimub öösel. Siis pääseb Kaljumäe sõnul ööpimeduses ka neisse ruumidesse, kuhu Ahhaa tavapärased külastajad ei satu.

Talvise koolivaheaja linnalaagreid

  • 4.–6. jaanuaril Tartu loodusmaja linnalaager 1.–3. klassi õpilastele. Osalustasu 25 eurot, hinna sees lõunasöögid.
  • 4. jaanuaril Tartu kunstimuuseumi laager 7–12-aastastele. Hind 15 eurot, hinnas lõunasöök ja snäkid.
  • 4. jaanuaril looduspäev Tartu ülikooli loodusmuuseumis 7–14-aastastele. Hind 6 eurot.
  • 3.–5. jaanuaril Ahhaa teaduskeskuse keskkonnalaager 15–18-aastastele. Tasuta.
  • 3.–5. jaanuaril Ahhaa veeteemaline teaduslaager 10–13-aastastele. Hind 60 eurot.
  • 6. jaanuaril Ahhaa filmiteemaline öölaager 10–14-aastastele. Hind 45 eurot.
  • 4.–6. jaanuaril Tosca huvikooli laager «Kirjanik» 7–13-aastastele lastele trükimuuseumis, Urvaste nõiariigis ja Pokumaal. Hind 45 eurot, sisaldab bussisõitu ja pileteid. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles