Ajakiri Nature nimetas Tartu teadlaste uuringu aasta teadusläbimurdeks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rekonstrueeritud neandertallase luustik (paremal) ja Homo sapiensi luustik.
Rekonstrueeritud neandertallase luustik (paremal) ja Homo sapiensi luustik. Foto: Repro

Maailma üks hinnatum teadusajakiri Nature valis just Eesti Biokeskuse osalusel valminud uuringu tänavuse aasta kümne olulisema teadusläbimurde hulka, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

Kaua aega on teatud, et nüüdisaja inimese, Homo sapiensi eellased rändasid välja Aafrikast vähem kui 75 000 aasta eest. Tartu ülikooliga tihedalt seotud Eesti Biokeskuse direktori Mait Metspalu ja Cambridge´i ülikooli teadlase Toomas Kivisilla juhtimisel ning mitme Tartu ülikooli teadlase töö tulemusel avaldati tänavu õige mitu olulist teadusartiklit, mis näitavad, et tegelikult rändasid rühm nüüdisaegse inimese eellasi välja ka oluliselt varem, 120 000 aastat tagasi.

Seega on nüüdisinimese eellased Aafrikast välja rännanud vähemalt kahes laines ning just selle teadmisega on Eesti arheogeneetikute abil kaardistatud oluline peatükk inimkonna ajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles