Poola jääpurjetamistipud jõudsid jää otsinguil Saadjärvele

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola jääpurjetajad Saadjärvel.
Poola jääpurjetajad Saadjärvel. Foto: Saadjärve sadam

Läinud nädalavahetusel võis Saadjärvel näha uhket vaatepilti, kui järve peegelsiledal jääl kihutas ringi paarkümmend jääpurjekat. Need ei olnud lihtsalt asjaarmastajad, vaid kohal olid Poola koondise tipud eesotsas DN-klassi kahekordse maailmameistri Tomasz Zakrzewskiga.

Enn Braun jääpurjetajaid võõrustanud Saadjärve sadamast rääkis, et Ameerikas peeetavaiks maailmameistrivõistlusteks valmistuvad poolakad tulid jää otsinguil just Saadjärvele, kuna see on praegu Kesk-Euroopale kõige lähemal paiknev jääpurjetamispaik.

Mingit spetsiaalset reklaami Saadjärve sadam järvel valitsevatele suurepärastele tingimustele ei teinud, info edastati lihtsalt Eesti jääpurjetamisliidule. Sealt hakkas sõna kiirelt levima ja nii koguneski nädalavahetuseks järvele kenake hulk jääpurjetajaid, lisaks poolakatele ka lätlasi ning mõistagi kohalikke sportlasi. Kõige tihedama liiklusega aegadel oli järvel treenimas üle kahekümne DN-klassi jääpurjeka ja viis IceOptimisti.

Jää- ja tuuleolud olid nädalavahetusel head: jää oli sile ning selle paksuseks mõõdeti kuni 14 cm. Peavalu valmistas vaid kohati päris tihe udu. Igal juhul jäid poolakad Saadjärve ja sadama pakutud tingimustega väga rahule ja lubasid seal tulevikuski treeningulaagreid korraldada. Aga näiteks maailmameister Tomasz Zakrzewski jätkab veel selgi nädalal Saadjärvel treeninguid, kuni jääolud võimaldavad.

Foto: Saadjärve sadam

2016. aasta märtsis avatud Saadjärve sadamal on eeldus kujuneda üheks rahvusvahelise jääpurjetamise keskuseks, jaguks vaid head tuult ja jääd, tõdes Enn Braun. Seejuures on Saadjärv ju traditsioonidega jääpurjetamispaiK: juba enam kui 30 aastat tagasi hakkas tolleaegne Tartu Kalevi purjetamistreener Valdeko Säre seal alaga tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles