Väikeste jõulupakkide asemel sündis suur heategu lastekliinikule

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miina Härma Gümnaasiumi viienda klassi õpilased otsustasid üksteisele jõulupakkide tegemise asemel korda saata heateo, millest oleks abi haigetele lastele.

Nad kogusid 260 eurot, mille eest ostsid Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku taastusravi keskusele füsioteraapia abivahendeid ning reede pärastlõunal viisid nad oma heateo, see tähendab eri suuruses pallid, takistusraja klotsid ja tõkkeid, voolimissavi ja palju muud sinna ise kohale.

Ühe oma klassi lapsevanema kaudu olid nad hästi kursis, et just nendest treenimisvahenditest on lastekliiniku füsioterapeutidel kõige suurem puudus, kuna neid vahendeid vajatakse kõige sagedamini ja need kuluvad ruttu.

Laste rahakogumine ei käinud aga nii, et paps, viska kümnekas! Tuli endal välja nuputada, kuidas raha teenida.

Jõulupakke tehes ostetakse vahel tühja-tähja ning kokkuvõttes kulutatakse ära hulka raha, millest kellelgi erilist rõõmu ei sünni.

Üks hea võimalus oli koolilaat, kus sai omatehtud kaupa müüa.

Õpilane Gregor Jermolajev ütles, et tema müüs piparkooke, mida ta ema oli eelmisel õhtul küpsetanud ja kus tema ka natuke aitas. Kaup läks laadal ülihästi ning eesmärk teenida heategevuseks 10 eurot sai ruttu täidetud, 18 jäi veel endale taskurahakski.

Klassivend Rinaldo Kuuselaas laadal ei käinud. Tema võttis kätte ja viis ära kodus seisva taara. Aga et seda väga palju ei olnud, teenis ta esimesel korral ainult 2 eurot. Nii pidi ta ootama ja taaraautomaadi juures veel mitu korda käima, enne kui 10 eurot täis sai.

Miina Härma gümnaasiumi viienda klassi lapsed, mõned lapsevanemad ja klassijuhataja Tairo Talvise võttis täna vastu vastu lastekliiniku vastutav füsioterapeut Ülle Utsal, kes rääkis väga lihtsalt ja selgelt, mida üldse kujutab endast füsioteraapia ja millised on need haigused, millest taastumisel harjutusi teha vaja on. Lapsi võivad kimbutada näiteks selja- ja liigeseprobleemid või on neil kõnnimuster paigast või mõni kaasasündinud probleem või juhtub õnnetus.

Gregor Jermolajevil tuli seda juttu kuulates meelde ta enda jalgpallitrennikaaslane, kes vigastuse järel kipsi kandma pidi ning seepärast vaatas Gregor pärast huviga haigla treenimisvõimalusi ja vahendeid.

Ka saadi teada, et füsioteraapiat võivad vajada isegi beebid. Näiteks siis, kui nad ei hakka õigel ajal roomama – seepärast oli õpilastel võimalus vaikne ringkäik teha ka vastsündinute osakonnas.

Ei saa salata, et jõuluaja hea teo mõtte pani õpilastele pähe klassijuhataja Tairo Talvis

Ta kirjeldas, et laste vastastikused jõulupakid on ju toredad asjad, aga tihtipeale ei leita etteantud summale vastavat kinki, ostetakse tühja-tähja ning kokkuvõttes kulutatakse ära hulka raha, millest kellelgi erilist rõõmu ei sünni.

Tänane päev lastekliinikus jäi ta viienda klassi õpilastele hästi meelde, sest see jutustas neile elust nii mõndagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles