Uurimus küttide ja korilaste matustest tõi tartlannast arheoloogile üliõpilaste teadustööde peapreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Peinar

Eesti teaduste akadeemia saalis kuulutati välja tänavused üliõpilaste teadustööde riikliku konkursi preemiad. 3600 euro suurused peapreemiad pälvisid Aeksei Tretjakov Tallinna tehnikaülikoolist ning Mari Tõrv Tartu/Kieli ülikoolist.

Tartlanna Mari Tõrv pälvis uhke tunnustuse mai lõpus kaitstud doktoritöö «Praktikate püsivus. Multidistsiplinaarne uurimus küttide ja korilaste matustest Eestis, ajavahemikul 6500-2600 eKr» eest.

Doktoritöö keskmes on hilismesoliitikumi ja neoliitikumi küttide ja korilaste matmispraktikad ning esmased identiteedid Eestis. Analüüs põhineb arheoloogilistel inimsäilmetel ja neile konteksti loova varasema kaevamismaterjali taaslugemisel.

Teadustöö hindaja sõnul on antud uurimuses silmapaistvalt edukalt ühendatud humanitaar- ja loodusteaduslikke meetodeid (eelkõige arheoloogiat, etnoloogiat, osteoloogiat ja biokeemiat). Tänapäeval balansseeribki arheoloogia väga palju humanitaar- ja loodusteaduste vahel ning Mari Tõrv on selle oma töös väga edukalt ära kasutanud. Samuti on töö toonud arheoloogiasse uudse lähenemise kiviaja matmispraktikate tõlgendamisel.

«Biogeneetika keskuse geneetikud on näidanud, et uuritud küttide-korilaste luud tõendavad, et tegu on meie geneetiliste esivanematega. Seega oleme üks vähestest rahvastest Euroopas, kes on ühes paigas elanud juba aastatuhandeid,» rõhutas noor teadlane ise oma tööd tutvustades.

Kokku laekus tänavu konkursile 496 teadustööd 32 ülikoolist. Pooled esitatud uurimistöödest tulid Tartu ülikooli tudengitelt, järgnesid Tallinna ülikool, Tallinna tehnikaülikool ja Eesti maaülikool.

Kõige rohkem töid – 238 – esitati ühiskonnateaduste ja kultuuri valdkonnas, järgnesid loodusteadused ja tehnika 127, bio-ja keskkonnateadused 70 ning terviseuuringud 61 tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles