Tartu alustab Tähtvere vallaga liitumiskõnelusi

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu volikogu võttis vastu Tähtvere valla ettepaneku alustada liitumiskõnelusi, kuid on selge, et kõiki toiminguid ei ole võimalik  teha uue aasta alguseks ja võimalik on ka sundliitmine.

Linnapea Urmas Klaas ütles, et Tartu vastab siiski Tähtvere valla ettepanekule ja ise sundliitmise teemat ei tõstata. Ta lisas, et teadmata on ka uue valitsuse seisukohad neis küsimustes peale tõdemuse, et haldusreformiga minnakse edasi.

Klaas meenutas volikogus, et kevadel tegi Tartu kuuele vallale ettepaneku ühinemiseks ja on senini seisukohal, et Tartut ümbritsevad vallad võiksid ühineda Tartuga. Kui seda sammu ei saa teha ühekorraga, saab teha sama mitme sammuga, tõdes ta.  

Tähtvere valla liitumiseks Tartu linnaga tuleb Tartul teha vähemalt järgmised toimingud: koostada ühinemise ajakava täpsem projekt, pidada läbirääkimisi ja koostada ühinemislepingu projekt, kinnitada rahvaküsitluse kord, kiita heaks ühinemislepingu projekt, korraldada ühinemislepingu avalik väljapanek, võtta seisukoht avaliku väljapaneku ajal laekunud ettepanekute kohta, korraldada rahvaküsitlus, kinnitada rahvaküsitluste tulemused ja ühinemisleping ning teha otsus haldusterritoriaalse muudatuse taotlemiseks.

Haldusreformi seaduses olevat tähtaega 1. oktoober sel aastal on seniste selgituste kohaselt peetud soovituslikuks ja selle tähtpäeva möödalaskmist ei peeta sisuliseks probleemiks, tõdes volikogu. Lühimaks võimalikuks ajaperioodiks, mille jooksul kõik vabatahtlikuks ühinemiseks vajalikud toimingud ära teha, on seni peetud kaheksat nädalat. Eelnevat arvestades ei ole reaalne, et kõik vajalikud toimingud Tähtvere valla liitumiseks Tartu linnaga oleks võimalik lõpetada 1. jaanuariks 2017, ega ole ka põhjust arvata, et seadusandja tähtaega muudab.

Seetõttu on ka võimalik, et Tartu linna ja Tähtvere valla ühinemisläbirääkimised osutuvad sundliitmise ettevalmistuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles